Nieuws

Geitefok maakt korte film over eigen ontstaan

Potlood Renske Woudstra

Oudejaarsploeg De Geitefok uit Oldeberkoop bestaat dit jaar 75 jaar. Goede reden voor een korte film over het ontstaan van de ploeg.

Volgens overlevering ontsproot het idee voor een oudejaarsploeg vlak na de Tweede Wereldoorlog. De gemeente eiste een paar maanden na de bevrijding dat plaatselijke kroeg ’t Wapen van Ooststellingwerf van kroegbaas Appie Tjalma vroeg de deuren moest sluiten. Er werd een list bedacht om die sluitingstijd te omzeilen; er werd een lijst met vergunninghouders opgesteld. Deze vergunninghouders dwongen nachtpermissie af in het café. Uit die lijst ontstond uiteindelijk De Geitefok.

De vrijgezellenclub haalde regelmatig het nieuws door ontvoeringen van beeldbepalende objecten. Afgelopen jaar doken de Barneveldse kunstkippen met haan op in Oldeberkoop, ontvreemd bij de Midden Nederland Hallen. In 2012 kwam De Geitefok thuis met de Olympische Ringen van het Olympisch Stadion Amsterdam.

Geitefok-voorzitter Janbart Hof kwam met het idee een film te maken. “Vervolgens hebben we een kort script uitgewerkt en filmmaker Thomas Rovers uit Groningen bereid gevonden de film te regisseren en uit te werken.” Naast huidige Geitefokkers hebben al vele oud-leden hun medewerking toegezegd. In het café waar de historie begon, tegenwoordig Le Brocope, worden filmopnames gemaakt. Draaidagen staan gepland voor dinsdag 3 en woensdag 4 maart, de film wordt opgenomen in zwart-wit.

De Commissie 75 jaar Geitefok bestaat uit leden en oud-leden. In oktober is er een reünie en er is een fotoboek in de maak met interviews met leden en oud-leden.