Nieuws

Gemeenten manen Kabelnoord tot spoed

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Het Opsterlandse college van B en W heeft Kabelnoord per brief gevraagd haast te maken met de aansluiting van glasvezel in het Opsterlandse buitengebied. Volgens een eerdere rapportage stonden de woningaansluitingen in april van dit jaar gepland.

Op de site van Kabelnoord staat dat deze werkzaamheden ook in april zijn begonnen en dat nu circa veertig procent van de woningen daadwerkelijk is aangesloten. “Er zijn wat tegenslagen”, erkent Niek Geelhoed van Kabelnoord. “Het werk ligt nu ook stil, de aannemer kon niet overal verder. Maar als de aannemer vanaf augustus extra capaciteit inzet, is het nog wel mogelijk om de oorspronkelijke planning van oplevering van het project eind oktober te halen.”

Adressen Heerenveen

Geelhoed is pessimistisch over een snelle oplossing van de problemen rond enkele tientallen adressen in het buitengebied van de gemeente Heerenveen. Door de hoge kosten wil Kabelnoord deze adressen niet aansluiten. Het gemeentebestuur van Heerenveen sprak harde woorden over het niet nakomen van afspraken door Kabelnoord.

Geelhoed: “Dat klopt deels. In de vraagbundeling is de mogelijkheid van niet aansluiten niet gecommuniceerd. In andere gemeenten deden we dat aanvankelijk wel, maar dat gaf veel ruis en onzekerheid. Daar zijn we mee gestopt. Bovendien bleek dat het in veel gemeenten ook lukte om die enkele verafgelegen adressen wel aan te sluiten. In Heerenveen lukt dat nu niet, mede omdat de provincie Fryslân het daarvoor bestemde subsidiepotje nu niet wil inzetten. Door hun eigen regels hebben ze weinig manoeuvreerruimte en dat is jammer.”