Nieuws

Gerard en Ans Zondervan zijn zestig jaar getrouwd

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Zeilen deden ze altijd al in Friesland, vijftien jaar geleden besloten Gerard en Ans Zondervan-Veldman definitief te verhuizen naar de waterrijke provincie. Vandaag, donderdag, vieren ze in Hemrik hun zestigjarig huwelijksjubileum.

Plassenzeilers waren ze, hoewel ze ook meededen aan de Harlingen-Terschelling Race. Als het maar even kon, vertrokken Ans (81) en Gerard (79) vanuit hun woonplaats Stompetoren bij Alkmaar naar Friesland naar hun zeilschip in Gaastmeer. “We wilden een huis aan het water kopen maar daar zat een prijskaartje aan”, zegt Gerard. Toen ze echter een keer met gestreken mast de Turfroute bevoeren, dacht het paar: hier is het ook nog niet zo gek. Dus werd het Hemrik, aan de Opsterlandse Compagnonsvaart.

Gerard en Ans zijn Amsterdammers met Friese roots. “Ik ben een beetje Fries”, zegt Gerard. “Ga je bij mij een paar generaties terug, dan kom je zelfs Hemrik tegen. Aan grootmoederskant komt de naam Van Seijen voor. Ik ben wel eens bezig geweest dat uit te zoeken.” Zijn vader was Fries, uit Leeuwarden. Ook Ans heeft Friese roots. “Maar bij mij is het een beetje verder terug.”

Op een feestje van de handbalclub in Amsterdam leerden ze elkaar kennen. Vanuit Landsmeer, op de noordgrens van Amsterdam, fietste Gerard elke zondag de vijf kilometer naar zijn Ans. Hij was instrumentenmaker van beroep en werkte in een ziekenhuis. “Pas later kwamen er specifieke opleidingen voor medisch instrumentenmaker, ik leerde het in de praktijk. Op een gegeven moment maakte je echter niks meer, alles werd vervangen of met de computer gedaan. Toen ben ik als hobby begonnen met edelsmeden, veel leuker.”

Ans deed kantoorwerk. “Maar toen de kinderen naar school gingen, ben ik gestopt. Want je bent hele dagen weg en het is prettiger om voor hen thuis te zijn. Ik heb wel veel vrijwilligerswerk gedaan, onder andere bij een vrouwenhuis in Alkmaar. Daar hielpen we vrouwen met problemen thuis of op het werk, bij ons konden ze hun verhaal kwijt.”

Ze houden van klassieke muziek maar hun tripjes op zondagmorgen naar het Concertgebouw in Amsterdam zitten er nu niet in. Gerard: “We gingen wel eens met een stel hier uit het dorp. Dan lekker na het concert op het plein zitten en dan rustig terug.” Gerard is lid van de klokkenluidersploeg; elke dag, behalve zondag, luidt de ploeg de klokken. Elke woensdag is het de beurt aan Gerard. Daarnaast is hij omtinker voor zijn buurt en repareert hij kapotte spullen voor Repair Café Hemrik. Ans zit op airobics. Is dat niet die gymnastiek voor de jeugd? “Nee hoor, ook voor de tweede jeugd. Het gaat niet alleen om de gym maar ook om de praatspieren.” In de schuur nog een hobby van haar: de pottenbakkersoven. Met de kinderen is het paar nog wel eens bezig met kleien, pottenbakken en edelsmeden.

Het plan was om donderdag met de familie, zoon, dochter, drie kleinkinderen en aanhang, pannenkoeken te gaan eten. Dat kan nu niet, waarop de familie een leuk alternatief bedacht. Iedereen bakt thuis pannenkoeken en maakt daar een foto van voor de jubilarissen.