Glasvezel in Opsterland

Glasvezel niet eerder dan in 2019

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge Map Glasvezel buitengebied

De aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente Opsterland start in het eerste kwartaal van 2019, het buitengebied van de gemeente Heerenveen is niet eerder aan de beurt dan het vierde kwartaal van volgend jaar. Dat blijkt uit de planning die Kabelnoord vandaag bekendmaakte.

Kabelnoord heeft van de provincie Fryslân opdracht gekregen glasvezel aan te leggen in de buitengebieden van de provincie, een project waarmee 95 miljoen euro is gemoeid. Het gaat om zogenaamde ‘witte percelen’, waar op dit moment een trage internetverbinding aanwezig is van minder dan 30 Mb per seconde. Binnen drie jaar moet minimaal 90 procent van deze adressen kunnen beschikken over snel internet.

Voorafgaand aan de aanleg inventariseert Kabelnoord de belangstelling, de vraagbundeling. De aanleg gaat pas door wanneer 60 procent van de aangeschreven bewoners in een vraagbundelingsgebied zich heeft aangemeld. De inventarisatie van de belangstelling in Opsterland start in het derde kwartaal van dit jaar, in Heerenveen in het tweede kwartaal van volgend jaar.

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn als eerste aan de beurt. De aanleg is daar al wel vertraagd omdat er nog te weinig belangstelling is. De inschrijftermijn is nu met een maand verlengd.

Voor de aanleg van glasvezel betalen de aangesloten percelen iedere maand 15 euro boven op het abonnementsgeld. Ook is het mogelijk eenmalig 1.800 te betalen.