Autobijlage

Goed om te weten over autoverzekeringen

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Autobezitters hebben verschillende mogelijkheden om hun auto te verzekeren. De keuze die ze maken heeft niet alleen gevolgen voor de te betalen premie, maar vaak ook voor de uitkering bij eventuele schades. Op deze pagina een paar aandachtspunten uit de dagelijkse praktijk van een verzekeringsadviseur. Goed om te weten.

Autoverzekeringen zijn grofweg te verdelen in drie verschillende varianten. Welke verzekeringsvorm het meest gunstig is, hangt af van de persoonlijke situatie en van de waarde van de auto.

Allrisk
Alle schade wordt vergoed. Het maakt niet uit of de schade door jezelf of door een ander is veroorzaakt.

Beperkt Casco
Vergoedt niet alle schade die door jezelf is veroorzaakt. Ruitschade is bijvoorbeeld wel gedekt, maar dat geldt niet voor de gevolgen van het tegen een paaltje rijden of een zelf veroorzaakte kras. Schade die je met de auto aan anderen toebrengt, is wel altijd gedekt.

WA-dekking
De meest uitgeklede autoverzekering. Alleen schade die is aangebracht bij een ander wordt vergoed. De schade aan de eigen auto niet.

Claim herroepen

Iedereen met een autoverzekering bouwt een no-claimkorting op. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op de verzekeringspremie. De maximale korting is circa 75 procent. Heb je schade en een hoge no-claimkorting, dan is het een kwestie van rekenen wat financieel het beste is. Of de schade claimen of de no-claimkorting in stand houden en de schade uit eigen zak betalen. Wat veel mensen niet weten is dat je een schadeclaim tot uiterlijk een jaar na de schadedatum kunt herzien. Je claimt de schade in eerste instantie wel, bijvoorbeeld omdat je op dat moment geen geld hebt voor schadeherstel. Heb je dat geld later wel, dan kun je de claim terugbetalen en zo je no-claim overeind houden.

Keuze bij schadeherstel

Heb je schade, overleg dan altijd eerst met de verzekeringstussenpersoon voordat je de schade laat herstellen. Veel verzekeraars hebben afspraken met vaste schadeherstellers. Dat werkt voor hen sneller en efficiënter. Kies je dan toch voor een andere schadehersteller, dan kan dat invloed hebben op je eigen risico. Bij het afsluiten van een verzekering kun je ook bewust kiezen voor een polis waarbij je altijd zelf je schadehersteller kunt kiezen. Deze keuzevrijheid kan wel leiden tot een hogere premie.

Tijdelijk uit de verzekering

Een cabriolet of een camper gebruik je vaak maar een deel van het jaar. Zolang het voertuig bij de RDW staat geregistreerd ben je verplicht het voertuig te verzekeren. Je kunt ervoor kiezen om een auto of camper bij de RDW te schorsen. Je blijft dan natuurlijk wel eigenaar, maar je kunt het voertuig niet gebruiken. Dan vervalt ook de verzekeringsplicht. Bij veel autoverzekeringen kun je in dat geval de WA-dekking uit de verzekering halen. Dan blijft het voertuig wel verzekerd tegen bijvoorbeeld brand of diefstal.

Ruitschade

Iedere automobilist heeft het weleens meegemaakt. Een opspattend steentje zorgt voor een zogenaamde ster in de voorruit. Een kleine schade waar je wel mee verder kunt rijden. Toch is het verstandig een ster te laten repareren. Dat is bij alle autoverzekeringen gratis en gaat niet ten koste van de no-claim. Repareer je de schade niet, dan bestaat de kans dat er een grote scheur ontstaat. Is het dan nodig om een hele ruit te vervangen, dan heb je te maken met een eigen risico. Het claimen van ruitschade gaat nooit ten koste van de no-claimkorting.

Groene kaart

In het buitenland is het verplicht dat in iedere auto een geldige groene kaart voorhanden is. Die plicht is er in eigen land niet. Maar het is wel handig, met de groene kaart heb je alle verzekeringsgegevens bij de hand. Veel verzekeraars hebben tegenwoordig ook een app, waarmee je altijd een digitale groene kaart en andere verzekeringsgegevens bij de hand hebt.

Digitaal schadeformulier

Als het goed is lagen ze in iedere auto: de bekende schadeformulieren waarin alle bij een ongeluk betrokken partijen hun gegevens konden vastleggen. Via mobielschademelden.nl is het nu ook mogelijk om de schadeapp te downloaden. Dan heb je al je eigen gegevens bij de hand en kun je alle omstandigheden van een ongeval eenvoudig en snel doorgeven. Via de app is het bovendien eenvoudig om foto’s mee te sturen.

Schadeverzekering voor inzittenden

Een standaardautoverzekering vergoedt alleen schade aan de auto. Losse apparatuur en schade aan inzittenden wordt niet standaard vergoed. Daarvoor is het nodig een bijkomende ongevallen-inzittendenverzekering af te sluiten. De extra premie is vaak maar een paar euro per maand. Deze verzekering is ook nodig voor de chauffeur en is eigenlijk een must wanneer er regelmatig anderen meerijden, zoals een sportteam. Nog uitgebreider, en maandelijks maar een paar euro duurder, is de schadeverzekering voor inzittenden. Deze aanvulling heeft een veel grotere dekking van persoonlijke schade, maar vergoedt bijvoorbeeld ook schade aan een laptop in de auto, of een fiets op het fietsenrek.

Tweede gezinsauto

Een aantal verzekeringsmaatschappijen heeft een regeling voor een tweede gezinsauto waarbij de no-claimkorting van de tweede auto gelijk is aan die van de eerste gezinsauto. Dat is onafhankelijk van het schadeverleden van de bestuurder van de tweede auto.

Aanhangwagen

Tot een aantal jaren geleden had iedere automobilist een B/E-rijbewijs. Tegenwoordig is de standaard alleen een B-rijbewijs. Met een B-rijbewijs mag je alleen met een aanhanger rijden als het gecombineerde gewicht van de auto en de beladen aanhangwagen onder 3.500 kilo blijft. Kom je boven dit gewicht dan ben je niet alleen in overtreding, maar keert de verzekering in geval van schade ook niet uit.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Van Campen & Dijkstra Verzekeringsadviseurs in Gorredijk.