Nieuws

Goedkoop naar het museum

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Twintig Friese musea, waaronder Museum Opsterlân in Gorredijk, bundelen sinds kort hun krachten met een passe-partout. Met deze digitale kaart is het mogelijk drie musea naar keuze te bezoeken tegen voordelig tarief.

“We doen mee omdat we cultuurliefhebbers en toeristen willen verleiden ons museum te bezoeken”, zegt museumcoördinator Jacqueline Verhoef. “Het is een pilot, dus is het even afwachten of er belangstelling voor is. Meer dan de helft van onze bezoekers zijn museumkaarthouders, die hebben sowieso gratis toegang. Dit passe-partout is voor mensen zonder museumkaart misschien een verleidelijk aanbod.”

Om de passe-partoutkaart te kunnen scannen in het museum was enige creativiteit noodzakelijk. “De oplossing was een oude smartphone waar we de app op hebben gezet.” De Museumfederatie is de verbindende factor in het initiatief. Een ander leuk initiatief is de Friese museumpas voor vrijwilligers van de Friese musea, vertelt Verhoef. “Deze pas is gratis en biedt ook gratis toegang tot een aantal deelnemende musea. De pas is bedoeld om collegialiteit en kennisdeling te bevorderen. Ik vind dit zelf een geweldig initiatief. Wij, en met ons de meeste andere musea, kunnen niet zonder onze vrijwilligers. Hiermee toont de Museumfederatie haar waardering en hebben vrijwilligers de mogelijkheid andere musea gratis te bezoeken.”

Het passe-partout kost 15 euro (exclusief boekingskosten) en is te bestellen via friesland.nl/passepartout. Afhankelijk van de gekozen musea kan de pashouder tot 7,50 euro uitsparen. De pilot met de pas wordt eind dit jaar geëvalueerd. Wie echter in december de pas aanschaft, kan deze ook in 2021 gebruiken.

 

Delen