Sport

Gorredijk zet Jordy Kailie uit het hoofd

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Met Jordy Kailie hoopte de kersverse derdeklasser Gorredijk een absolute versterking te hebben binnengehaald. De Belgische voetballer kwam echter (nog) geen minuut in actie in het blauw-wit. Niemand rekent er eigenlijk meer op dat het alsnog gaat gebeuren.

Het Friese amateurvoetbalwereldje stond even te kijken toen het Belgisch talent Jordy Kailie in 2015 koos voor toen nog hoofdklasser Drachtster Boys. Via juniorentrainer Ruud Bakker kwam de Antwerpenaar bij de club binnen. Jacob Russchen, nu hoofdtrainer in Gorredijk, was destijds hoofd jeugdopleiding in Drachten. “Ik heb nog een buitenkansje voor ons, zei Ruud tegen me. Eigenlijk waren de selecties al rond, maar van mij mocht hij toch een keer meetrainen.” Kailie kwam, debuteerde zelfs al snel in het eerste elftal, maar keerde ook rap terug naar België omdat zijn ouders uit elkaar gingen. “Jordy ging werken om zijn moeder te ondersteunen.”

Lekker voetballen

Afgelopen zomer hoorde Russchen van Bakker dat Kailie op zoek was naar een club om lekker te voetballen. “Alleen zat hij met zijn werk. Hij zou mogelijk op vrijdagavond kunnen trainen en op zondag voetballen, de rest van de week zat hij in België.” Drachtster Boys was daardoor geen optie voor de aanvaller, die ook al eens op proef was bij SC Heerenveen en SC Cambuur. “Jordy kende mij en wilde daarom wel naar Gorredijk komen”, aldus Russchen. “Ik heb het hele verhaal met mijn groep gedeeld. Iedereen was enthousiast. Al realiseerde ik me ook toen al dat het best eens een lastig verhaal kon worden.”

Pijn in hart

Dat bleek in de praktijk, Kailie meldde zich niet in Gorredijk. En dus nam Russchen, na enkele contactmomenten en met pijn in het hart, de beslissing dat de Belg geen deel uitmaakt van zijn selectie. “Wat betreft zijn voetballende kwaliteiten zou hij een enorme meerwaarde zijn voor onze, overigens ook al prima selectie. Maar als je erbij wilt horen, moet je er ook zijn. Bovendien moet je het als coach ook naar je groep kunnen verantwoorden. Dat kon gewoon niet meer en dus heb ik de knoop doorgehakt. Echt ontzettend jammer, want het is verder een geweldige jongen.”

Prima start

Ook zonder Kailie is Gorredijk overigens prima aan het seizoen begonnen. Met twee zeges en één gelijkspel kijkt Russchen tevreden terug. “De 1-1 tegen Renado was zuur, omdat zij pas vlak voor tijd nog gelijkmaakten, maar gezien de wedstrijd had ik er vrede mee.” Daarna volgende twee dikke zeges: 5-0 uit bij Steenwijker Boys en zondag werd Lemmer met 4-0 verslagen. “Vooraf hoop je op een mooie start en als dat dan lukt, is dat heel fijn.” Maar Gorredijk heeft het niet te hoog in de bol, volgens de coach. “Andere ploegen, zoals Jubbega en DIO Oosterwolde, zijn voor mij de favorieten. Maar wij kunnen prima mee in de groep die daarachter zit.”