Sport

Vier medailles voor Femke en Reina (update)

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Femke Kok (Nij Beets) en Reina Anema (Gorredijk) zijn het schaatsseizoen goed begonnen. Femke pakte de Nederlandse titel op de 500 meter en een zilveren medaille op de 1.000 meter. Reina veroverde het zilver op zowel de 3.000 als de 5.000 meter.

Het is ook voor schaatsers dankzij de coronaperikelen een seizoen met hobbels. Wedstrijden die niet doorgaan, corona-uitbraken in trainingskampen. En dit weekend een sfeerloos Nederlands Kampioenschap Afstanden zonder publiek. Maar de schaatsers zijn al lang blij dat ze kunnen schaatsen.

Femke Kok maakte in Heerenveen de verwachtingen zaterdag waar door overtuigend de titel te pakken op de 500 meter. Ze won zowel de eerste als de tweede rit in 37.88 en bleef daarmee in het klassement Jutta Leerdam en Marrit Fledderus ruim voor. Zondagmiddag pakte Femke een zilveren medaille op de 1.000 meter in een nieuw persoonlijk record: 1.15,16.

Rein Anema zet op de lange afstanden haar ontwikkeling voort. Pakte ze vorig seizoen voor het eerste een plaats in de World Cup wedstrijden, zaterdag stond ze voor het eerst op een NK-podium. Ze finishte op de 3.000 meter in 4.04.28 en versloeg daarmee in een rechtstreeks duel nummer drie Antoinette de Jong (4.04.53). Maar beide dames kwamen niet aan de tijd van Irene Schouten (4.01.93), die haar eerste Nederlandse afstandstitel haalde. De 5.000 meter op zondagmiddag was deels een herhaling. Opnieuw pakte Schouten de titel (6.55,94) en eindigde Anema op gepaste afstand als tweede: 7.01,37. Carlijn Achtereekte pakte het brons.