Nieuws

Grannies maken mondkapjes

Potlood Arend Waninge

De Grannies2Grannies Friesland verkopen eigengemaakte mondkapjes van Afrikaanse stof om de Oegandese grannies te kunnen ondersteunen. Normaal zamelen ze geld in via lezingen en markten, maar dat is in verband met de coronamaatregelen nu niet mogelijk.

De mondkapjes kosten vier euro per stuk plus portokosten. De grannies hopen er meer dan 800 te verkopen, de teller staat al op 600 kapjes. Mondkapjes zijn te bestellen via riatinybakker@hotmail.com of door te appen met 06 – 2028 0660.

Grannies2Grannies is een groep van elf grootmoeders die zich inzet voor grootmoeders in Oeganda, die vaak de permanente zorg over meerdere kleinkinderen hebben en in wankele hutjes wonen. Met het ingezamelde geld zijn al 115 nieuwe stenen huisjes gebouwd voor de Oegandese grannies.

De coronacrisis treft ook Oeganda. Door een totale lockdown kunnen de Oegandese grannies niet meer aan voedsel, zeep en medicijnen komen. De lokale organisatie Pefo Uganda is een hulpactie begonnen om de grannies en de kleinkinderen van voedsel en dergelijke te voorzien. Het is de Nederlandse grannies met behulp van Max Maakt Mogelijk en Wilde Ganzen een aanzienlijk bedrag over te maken voor deze hulpactie.