Nieuws

Gratis energiescan voor sportverenigingen

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Energielasten zijn voor sportverenigingen een fikse kostenpost. Door te investeren in duurzame energie-installaties is forse winst te halen, blijkt uit tal van voorbeelden. De beste start is het maken van een energiescan. Voor Friese sportverenigingen is deze scan gratis.

De jaarlijkse energielasten van voetbalvereniging ODV in Wijnjewoude waren 11.000 euro. Totdat de vereniging besloot te investeren in duurzamere installaties. Vooraf werd berekend dat de energierekening zou dalen naar 5.000 euro per jaar. “Maar de penningmeester kwam vorig jaar uit op 3.000 euro”,  vertelt voorzitter Wilmar Rohaan. Hij gaf dinsdag in de eigen kantine tekst en uitleg aan vertegenwoordigers van andere Opsterlandse sportverenigingen. De fors lagere energielasten tikken door. Volgens Robert den Ouden van het bedrijf Sportstroom uit Drachten is een gemiddelde sportvereniging 10 tot 15 procent van de begroting kwijt aan energiekosten. “Na de betaalde trainer is het vaak de grootste kostenpost. En het wordt steeds duurder, de laatste twee jaar zijn de energiekosten 54 procent gestegen. Bovendien krijgen sportverenigingen de energiebelasting niet meer terug, dat scheelt een gemiddelde vereniging jaarlijks ook 1.400 euro.”

Aanleiding genoeg dus voor sportverenigingen om te kijken naar duurzame investeringen, temeer omdat er voor verenigingen forse subsidies zijn te halen. Maar waar begin je als vereniging? Den Ouden adviseert om eerst een energiescan te laten uitvoeren. Een bouwkundige bezoekt dan de vereniging en geeft inzicht waar de meeste winst is te halen. Voor Friese sportverenigingen is deze scan gratis, Sport Fryslân en de provincie Fryslân betalen de kosten. “In Friesland lieten 90 verenigingen al zo’n scan uitvoeren”, vertelt Rainer de Groot van Sport Fryslân. “En 96 procent daarvan heeft vervolgens ook daadwerkelijk in duurzaamheid geïnvesteerd.”

Den Ouden waarschuwt de sportbestuurders wel om goed doordacht plannen te maken. “Ledverlichting en warmtepompen zijn bijvoorbeeld lang niet altijd zaligmakend. Alles hangt samen met het aantal gebruiksuren. Ledlampen rond het veld zijn bijvoorbeeld pas goedkoper dan aanwezige traditionele lampen wanneer ze minimaal 500 uur per jaar branden.” Ook de volgorde van investeringen is belangrijk. Investeren in een warmtepomp zonder goede isolatie van de accommodatie is zinloos. “Dan krijg je het nooit warm.” Ook eerst investeren in zonnepanelen en daarna in ledverlichting is niet altijd handig. “Dan loop je kans veel capaciteit over te houden.”

ODV investeerde in warmtepompboilers bij iedere kleedkamer, een slimme thermostaat, isolatie van de gebouwen, dubbel glas in de kleedkamers en 112 zonnepanelen. Een totale investering van 63.000 euro, waarvoor de voetbalvereniging 25.000 euro subsidie bijeengaarde. Voor de overgebleven 48.000 euro stapte ODV naar de bank. Rohaan: “Maar de 5,5 procent rente vonden we te veel.” ODV bedacht een andere oplossing. De club bracht 480 certificaten van 100 euro aan de man. “We betalen jaarlijks 2 procent rente en ieder jaar loten we 32 certificaten uit die we terugbetalen. Binnen drie maanden waren alle certificaten weg. Dat heeft mij wel verrast.”

Den Ouden kent de terughoudendheid van banken om dergelijke investeringen te financieren. “Maar met een garantstelling van de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) lukt het vaak wel. Dan lopen de banken minder risico en zijn rentepercentages van 3,5 procent mogelijk.”

Energiescan

Sportverenigingen kunnen de gratis energiescan aanvragen bij Sport Fryslân: sportfryslan.nl/energie.