Nieuws

Groene Tour helpt bij bewustwording

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Wil de gemeente Opsterland in 2035 energieneutraal zijn, dan is het niet alleen belangrijk om meer duurzame energie op te wekken. Onderdeel van het plan is ook een daling van het totale energieverbruik in Opsterland met 25 procent. De Groene Tour is een nieuw initiatief dat daaraan moet bijdragen. Vorige week in Bakkeveen, later mogelijk in andere Opsterlandse dorpen.

Het is vrijdagmiddag op de landelijke Dag van de Duurzaamheid gezellig druk op de grasvelden nabij de twee basisscholen in hartje Bakkeveen. Een plek om elkaar te ontmoeten, te spreken over duurzaamheid en om nieuwe ideeën op te doen. En het is de officiële aftrap van de Groene Tour. “Dat is een wandeltocht door het dorp, die samen met vrijwilligers uit het dorp is opgesteld”, vertelt Nynke Bijstra van het Energieteam Opsterland. “Onderweg staan bordjes met QR-codes waarmee de wandelaars meer informatie kunnen vinden over duurzaamheidsprojecten in het dorp.” De route voert onder andere langs de huisartsenpraktijk, het kloppende hart van Bloeizone Bakkeveen. Maar ook langs het terrein van de maandelijkse vlooienmarkt, een toonbeeld van hergebruik van materialen. En bij de volkstuinen is informatie te vinden over de duurzaamheidsvoordelen van het zelf verbouwen van groenten. Ook is er onderweg aandacht voor de Himmelploech, vrijwilligers in het dorp die zwerfafval opruimen.

Het lopen van de Groene Tour is het hele jaar mogelijk, de routebeschrijvingen zijn te vinden op energieinopsterland.nl en bij de VVV in Bakkeveen. Nynke: “Ook andere Opsterlandse dorpen kunnen een dergelijke inspirerende Groene Tour samenstellen. Of dat lukt hangt af van de vrijwilligers in de dorpen, het moet een initiatief uit het dorp zijn. Het is een mooie combinatie van informeren en bewegen.”

Gezonde snacks

Op de markt bij de scholen is vrijdagmiddag veel informatie en inspiratie te vinden voor jong en oud. Bij binnenkomst staan Jouke Piet Drijfhout en Kor Hamming van restaurant De Slotplaats, klaar met speciale hapjes. De op het eerste oog normale bitterbal bevat geen vlees maar een bietenpuree. Het andere gefrituurde hapje is gemaakt van bloemkool. “Allebei duurzaam vegetarisch. En frituren hoeft helemaal niet verkeerd te zijn als je het maar goed doet. Wanneer je te veel tegelijk frituurt, daalt te temperatuur van het vet te snel, waardoor het product zich vol vet zuigt. Doe je het goed, dan ontstaat er snel een beschermende korst.”

Even verderop staan Ruben en Imke van Culivents uit Gorredijk. Kinderen maken aan tafel een heerlijk hapje dat geen koolhydraatrijke koek als basis heeft, maar een appelschijf. Daarbovenop een heerlijke mousse en een paar verse frambozen. Imke is met een paar kinderen bezig witte kool te pletten, de basis voor zuurkool. “Zo komt het sap vrij en dat helpt bij het fermenteren van de kool. Je kunt al binnen een dag verse zuurkool hebben.” Zuurkool is op meerdere manieren duurzaam, legt Imke uit. “Het is rijk aan vitamine C en is deels gefermenteerd. Daardoor bevat het veel goede bacteriën voor het maag-darmstelsel. Bovendien is het maken van zuurkool een vorm van inmaken, een vorm van duurzaam bewaren van groenten. Koop je een witte kool dan gebruik je vaak niet alles. Door er zuurkool van te maken hoef je het niet weg te gooien.”

Energietips

Frans Mulder en Ale Douma zijn de energiecoaches van Bakkeveen. Zij helpen de inwoners van hun dorp bij de bewustwording van hun energieverbruik en ze geven tips om energie te besparen. Ze beschikken bijvoorbeeld over een warmtecamera om energielekken op te sporen. Met een CO2-vochtmeter kijken ze of een ruimte voldoende wordt geventileerd en ze hebben apparatuur om het daadwerkelijke stroomverbruik van apparaten te meten. “Dêr skrikke minsken faak fan”, vertelt Mulder. “In diepvries, in koelkast of in systeem om lucht ôf te sûgjen kin wolris folle mear stroom frette as minsken beseffe. Bygelyks omdat it wat âldere apparatuer is. Nije útfieringen binne folle suniger. Dat besparret snel jild.” De bezoekers van de markt krijgen een doos energiegeluk mee, met een lamp, metalen rietjes, herbruikbare groente- en fruitzakjes, tochtband en plasticvrije shampoo.

Het is ook druk bij de fietsencontrole; de fiets is het duurzame vervoermiddel bij uitstek. Maar dan moet het wel veilig zijn. Dus controleert de fietsenmaker de verlichting, de remmen en kijkt hij of het stuur wel goed vast zit en de bel het doet. Kleine reparaties worden direct uitgevoerd of er komt een goed advies over wat te doen.

Delen