Cultuur

Guus Meeuwis en Golden Earring terug op Oerrock

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Dit jaar keren grote namen terug op het jaarlijkse Oerrockfestival in Ureterp: Guus Meeuwis, Golden Earring en VanVelzen. Er zijn dit jaar ook weer Oerrockdebutanten: Waylon en Kraantje Pappie. Het drukbezochte festival beleeft dit jaar de 20e editie (30 en 31 mei en 1 juni).

Bestuurslid Jorryt Taekema typeert de line-up voor de komende editie van Oerrock als breed, veelzijdig en herkenbaar. “Voor ieder wat wils, van jong tot oud. Op Hemelvaartsdag opent Golden Earring het festival en later op de avond staat de momenteel razendpopulaire hiphopartiest Kraantje Pappie op het podium.

Guus Meeuwis. Foto: Andreas Terlaak

Andere grote namen op de openingsdag zijn Guus Meeuwis, Waylon, Jett Rebel, Miss Montreal en VanVelzen. Naast de gevestigde orde krijgt nieuw talent als bijvoorbeeld Fais, bekend van de samenwerking met Afrojack en Nona, de Nederlandse Amy Winehouse, de kans zich op Oerrock te presenteren.

Op donderdag zijn er verder optredens van Luminize, Navarone, Voltage, Jick Munro and The Amazing Laserbeams en de feestband The Dirty Daddies. Het programma voor de traditionele gratis vrijdagavond wordt later bekend, als de kaartverkoop is afgerond. “Maar we garanderen een line-up die de moeite waard is”, belooft voorzitter Sietze Boonstra.

Op de zaterdag zijn de podia traditiegetrouw voor de tributebands: The Beatles (The Cavern Beatles), Pink (Just Pink), Rolling Stones (The Stones), Bruce Springsteen (Tim Akkerman), Muse (Musest), Red Hot Chili Peppers (Funky Monks), ABBA (Abba Fever) en Amy Winehouse. Jorryt Taekema is verantwoordelijk voor de programmering. Hij is tevreden. “Naast oude bekenden hebben we met Kraantje Pappie en Waylon ook nieuw elan. Die variatie is onze kracht.”

Zoals ieder jaar voert Oerrock ook dit jaar een aantal veranderingen door. Het derde podium wordt veel groter, zodat artiesten en publiek meer ruimte krijgen. Dit podium is volledig voor young and upcoming bands. Taekema: “Talenten van wie we de komende jaren veel verwachten. Om zoveel mogelijk bands de kans te geven te spelen, worden settijden en pauzes ingekort.” De populaire Cosy Corner krijgt een open podium. Het ‘feestcafé ‘ dreigde aan het eigen succes ten onder te gaan, omdat er te veel mensen in een te kleine tent wilden. De toeschouwerscapaciteit blijft 11.000 bezoekers per avond.

De online voorverkoop is woensdagochtend vroeg begonnen. Toegangskaarten kosten 38,75 euro (donderdag en zaterdag). De toegang op vrijdag is gratis.