IFKS Skûtsjesilen 2019

Harmen is vooral ‘grutsk’

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Het IFKS-avontuur van De Drie Gebroeders is dit jaar nog lang klaar. Na de brand van gisteren ging het Gordykster skûtsje donderdagochtend net voor de start om. Met twintig minuten achterstand begonnen Harmen Brouwer en zijn bemanning aan de race. Ze finishten alsnog als negende. “Ik bin sa grutsk op dizze mannen.”

Brouwer wilde net voor de start van bakboord naar stuurboord gaan. “En doe siet de skoat fêst. De kaam krekt in pûster en dêr giene wy. Fansels flokke en skelle, mar it skip dat ús oerein lûke moast wie der sa mar.” Tien minuten later stond de Drie Gebroeders weer overeind. De mannen wilden als het maar een beetje kon zeilen, zeker na de vervelend dag van woensdag.

“Der wie neat kapot, dat doe binne wy fuort set.” Het Gordykster skûtsje liep direct goed en met de vrije wind liep de Drie Gebroeders snel in op het deelnemersveld. “We ha noch seis skûtsjes ynhelle. Wat ha wy ûnderweis lake en in wille hân. Wat in spirit.”

Nog even dreigde het regelement roet in het eten te gooien, want formeel had De Drie Gebroeders voor de start hulp gekregen van buiten. En dat mag niet. “Mar net iet hat dêr gelokkich in punt fan makke. Wy binne gewoan ôfsketten by de finish.”

Brouwer en zijn bemanning beleven twee hele bijzondere dagen. Met ongelofelijk veel steun van andere schippers, bedrijven en achterban. “Wy koene nei juster wol in hiel skûtsje te lien krije. Prachtich toch. Dy saamhorigheid is sa moai. En ek de ploech. Juster en hjoed mei elkoar de skouders der ûnder en oanpakke.”

Het resultaat van vandaag kan het Gordykster skûtsje als slechtste resultaat aftrekken, daarmee blijft De Drie Gebroeders op de ranglijst stevig op de tweede plaats. Henk Regts is nog steeds koploper in de C-klasse, hij won met zijn skûtsje donderdag ook de wedstrijd bij Echtenerbrug.

Morgen zeilt de vloot bij Lemmer. “Dan wolle wy ferdikke wer foaroan meisile.”