Cultuur

Holocaust-Hollywood in De Skâns

Potlood Renske Woudstra

De Skâns Gorredijk is vanwege het coronavirus gesloten, maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan het theaterseizoen 2020/2021. Nu is al bekend dat Inez Timmer en Tseard Nauta op zaterdag 17 oktober naar Gorredijk komen met de voorstelling Holocaust-Hollywood, over het leven van Ilse Weber en haar kinderen.

Deze Joodse vrouw van Duits-Tsjechische afkomst schreef kinderboeken, hoorspelen en gedichten. Haar werk en aangrijpende beelden uit het concentratiekamp Theresienstadt vormen het centrale thema van dit meertalige theaterstuk. In 1944 werd de propagandafilm ‘Theresienstadt: Der Führer schenkt den Juden eine Stadt’ gemaakt.

De nazi‘s richtten in het kamp nepcafés en winkels in om het geheel het aanzien te geven van een normale leefomgeving. Maar de beelden verborgen een gruwelijke werkelijkheid. Het theaterstuk trekt een parallel tussen de nazipropaganda-filmwereld en de ‘bubbel’ waarin velen nu leven onder invloed van sociale media. Ilses werk beschrijft het dagelijks leven in Theresienstadt zo intens, dat men zich bij het horen van haar teksten gevangen waant in de claustrofobische horror van oorlog en vervolging. De Duitstalige gedichten die ze in het geheim in dit getto schreef, waren voor veel gevangenen een baken van hoop. Deze werken hebben op wonderbaarlijke wijze de oorlog overleefd. Eppie Dam vertaalde een aantal van deze gedichten en liedteksten in het Fries.