Nieuws

Huisvlijt op Sinterklaasmarkt De Knipe

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Je geboortekaartje op een wandbord, hoe leuk is dat. “Ik doch it al mear as 25 jier”, zegt Rinskje de Jong uit De Knipe. Aan wie wil weten hoe ze dit doet, legt ze het graag uit tijdens de Sinterklaasmarkt zaterdag in De Barte.

“Ik meitsje in kopie fan it kaartsje en weakje dat yn lym. Dan bliuwt de inkt oer en dat plak ik op in buordsje. Fine minsken hartstikke leuk.” De zaal van het gemeenschapshuis is gevuld met vele hobbyisten die hun huisvlijt aan de man of vrouw brengen. Huislijk tikken de vier breipennen van mevrouw De Haan. Op tafel een keur aan eigen gebreide wintersokken en -truien.

Ze was op vakantie toen Perla Schippers mooie stenen zag liggen. Creatief als ze is, begon ze eentje à la Mondriaan op te schilderen. “Zo leuk, dus begon ik het uit te breiden met andere tekeningen.” Hartjes, diertjes, love en kuikentjes. Zenstonen heeft ze ze genoemd. “Ze hebben meerdere functies. Stel dat je je gespannen voelt, dan kun je een in je hand nemen.” Aly Smink (72) stopte pas vorig jaar met werken. “Ik kan niet stil zitten dus moest ik iets anders zoeken.” Dat werden de goede doelen. Aly komt net van de Wintermarkt in Mildam. Op beide locaties verkoopt ze gedoneerde spulletjes voor diverse kleinschalige goede doelen. “We doen dit met vijf vrouwen en samen beslissen we waar het geld naar toe gaat.”

Rond half twee is het nog rustig op de Sinterklaasmarkt. “Aanst komt Sinteklaas oan yn it doarp, dan begjint it pas goed te rinnen”, weet Anneke van der Meer, vrijwilliger bij De Barte. De markt wordt elk jaar georganiseerd, het ene jaar alleen in De Barte, het andere jaar doen ook café De Knyp en de consistorie mee.