Nieuws

Hulde voor Jan van Dalen

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De maandelijkse vlooienmarkten in Bakkeveen brachten ook dit jaar weer tienduizenden euro’s in het laatje. Zaterdagavond werd het geld verdeeld over verenigingen en initiatieven in het dorp. De grootste verrassing was echter voor marktmeester Jan van Dalen: een koninklijke onderscheiding.

Terwijl de kinderen nog met lampionnen over straat lopen, verzamelen zo´n tachtig volwassenen zich in Dúndelle voor de jaarlijkse Bakkefeanster Jûn. Naast drie quizrondes bestaat de avond vooral uit het strooien met euro’s. En niet zo´n beetje ook, in no-time wordt meer dan 30.000 euro verdeeld. Het dorpsbudget van Plaatselijk Belang (3.800 euro) gaat naar zeven projecten. De rest van het geld is bijeen gebracht door standhouders en bezoekers van de vlooienmarkt.

Drie keer slecht weer

Al voor het 29e jaar komen er maandelijks op de vroege zaterdagochtend honderden standhouders naar Bakkeveen. “Dat wiene der dit jier yn totaal 5.120, dik 400 minder as ferline jier,” vertelt marktmeester Jan van Dalen. “En dat hat alles te krijen mei trije kear min waar.” Maar er was dit jaar ook een record. Op 6 mei waren er maar liefst 850 standhouders. Op al die markten parkeerden 11.000 bezoekers hun auto betaald op het daarvoor bestemde land.

De indrukwekkende bedragen vliegen in rap tempo over het scherm. De netto opbrengst is 37.000 euro, waarvan 16.000 euro aan de vrijwilligers wordt uitgedeeld. “Wy hâlde de oeren by en iedere frijwilliger mei dit jier sels oanjaan nei welk doel dit jild giet. It moat yn Bakkefean wêze en net-kommersjeel.” Ieder vrijwilligersuur levert dit jaar 15,83 euro op. De voetbalvereniging is hofleverancier van vrijwilligers, goed voor 7.500 euro.

Projecten

Dit jaar gaat er 11.000 euro naar projecten, ieder initiatief kan een aanvraag indienen. Zaterdagavond horen ze wat ze krijgen. Bestuurslid Joop Nieuwdam speelt de rol van ‘Sinterklaas’ met verve. Voor een speeltuin is er 500 euro, voor het Sinterklaasfeest ook. De Griezeltocht krijgt 750 euro, het Dodo-festival 1.000 en ook de Stichting Cavia gaat met een cheque van 1.000 euro naar huis. En zo gaat het maar door. Afgevaardigden komen naar voren, openen een envelop en tonen de cheque aan het publiek. Iedere keer blije gezichten en applaus. Dit jaar blijft er ook nog 10.000 euro over voor de spaarpot. Daar zit inmiddels 70.000 euro in, bedoeld voor grote projecten in het dorp.

Jan van Dalen

Het is allemaal door vrijwilligers bijeen gebracht geld, veel vrijwilligers. Maar Bakkeveen kent zaterdagavond een supervrijwilliger: Jan van Dalen. Nietsvermoedend zit hij achter de knoppen van de presentatie en doet hij mee aan de quiz. Als de aangekondigde verrassing nog even op zich laat wachten, loopt hij naar de bar voor nog een kopje koffie. Dan stapt burgemeester Ellen van Selm binnen, met ambtsketting. Jan wordt onrustig, hij krijgt een vermoeden van wat er gaat gebeuren. Zeker wanneer de burgemeester het plechtig maakt en hem ineens met u aanspreekt. Er volgt een schier oneindige lijst van vrijwilligersfuncties die Jan heeft uitgevoerd en nog uitvoert. En dan klinkt: ‘Het heeft Zijne Majesteit behaagt…..’ Jan is als lid opgenomen in de Orde van Oranje Nassau. Een staande ovatie van de dorpsgenoten volgt.

Jan van Dalen (59) werd zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Als waardering voor zijn enthousiaste en vrijwillige grote inzet bij allerlei activiteiten in Bakkeveen. Bij de volleybal, de tennis, de vlooienmarkten, de fiets- en wandeltochten, de website van het dorp, het breedband internet, de dorpskrant, de Historische Vereniging Bakkeveen, het Sociaal Cultureel Werk, de Himmelploech, de Wampex en de jaarlijkse ballonvaarten. Ook geeft hij computerhulp aan huis en was hij jarenlang mantelzorger voor zijn onlangs overleden moeder.