Column

Hypotheek House: Lagere hypotheekrente?

Potlood Renske Woudstra

Ook mensen die jaren geleden een hypotheek afsloten met een relatief hoge rente, kunnen profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Er zijn diverse opties:

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie is de rente gebaseerd op de verhouding tussen de schuld en de woningwaarde op het moment van afsluiten. Het kan helpen de actuele marktwaarde vast te stellen. Bij een lagere schuld-marktwaardeverhouding kan de opslag op de rente vaak vervallen. Een voordeel dat kan oplopen tot meer dan 0,50 procent.

Een andere mogelijkheid is oversluiten. Koop het huidige rentecontract af en sluit een nieuwe hypotheek af tegen de lage rente. De geldverstrekker rekent hiervoor een boete. Vooral de hoogte van deze boete bepaalt of oversluiten zinvol is. Een alternatief voor het afkopen van de rente is rentemiddeling, al kan dit maar bij een paar geldverstrekkers. U betaalt de boete niet in een keer vooraf maar via een renteopslag over een langere periode. Voor verbouwing of verbetering van de woning kan een tweede hypotheek aantrekkelijk zijn. Door de lage rente zijn de extra woonlasten beperkt en u krijgt er meer woongenot voor terug.

Een andere optie is de woning te verkopen. Aflossing van de hypotheek is dan boetevrij, voor de nieuwe hypotheek gelden de actuele lage rentetarieven. Het woningaanbod is echter beperkt, veel mensen zijn dus afwachtend. Een tip: overweeg de woning te verkopen met een oplevertermijn van twaalf maanden. Bij geldverstrekkers is het best mogelijk de hypotheek een jaar van tevoren te regelen. U weet precies waar u aan toe bent en kunt snel handelen als er een geschikte woning voorbijkomt. Dat moet binnen een jaar kunnen lukken!

Bel of loop eens binnen om te kijken naar uw mogelijkheden. U bent van harte welkom!

Christiaan Schipper

hypotheekhouse.nl/gorredijk

0513-769 067