Nieuws

‘Iedereen heeft recht om er netjes bij te lopen’

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Sandra en Christiaan Benedick uit Ureterp weten zelf hoe het is: leven in armoede. “Rutte zei een keer: armoede bestaat niet in Nederland. Ik zeg: kom maar eens een maandje wisselen.” Ze besloten zelf een kledingbank voor minima te starten.

Zelf zitten ze al zestien jaar in de bijstand. Christiaan: “Sandra heeft al vier jaar de Facebookgroep Voor de Minima Nederland. Toen twee jaar geleden de kledingbank van Drachten sloot, besloten we om dan zelf maar een kledingbank te beginnen. Sandra plaatste oproepjes op social media en verkoopsites, maar dat wilde eerst niet zo.” Toen ze met haar groep in de krant kwam, ging het balletje rollen. Een overbuurman hielp met isolatiemateriaal en er kwamen spullen van alle kanten. “Maar toen kwam corona en lag alles op z’n gat. Tot ik een paar maand geleden herstellende was van een bypass. Toen zei ik: nu gaan we beginnen!”

Christiaan en Sandra staken hun vakantiegeld in de aanschaf van kledingrekken. Ze draaien inmiddels een aantal weken en hebben al veertig gebruikers. Maandag verrichtte wethouder Libbe de Vries de officiële opening. Christiaan: “De kledingbanken in Drachten en Burgum zijn dicht, terwijl er zoveel mensen zijn die moeite hebben met het kopen van kleding. Voor ons is het belangrijk dat we ze kunnen helpen, al komt er maar één klant per week.”

Kledingbank Ureterp hanteert het landelijk inkomensminimum. “Dat is dus niet het voedselbankminimum. Er zijn heel veel mensen die zich de pleuris werken en toch te weinig inkomen hebben. Iedereen heeft er toch recht op om er netjes bij te lopen?” De kledingdonaties komen niet alleen van particulieren, de kledingbank krijgt van winkels ook nieuwe kleding. “We hoeven geen geld, het gaat ons erom dat we mensen willen helpen.”

Zelf heeft hij in de diepste dalen gezeten, vertelt Christiaan. “Ik heb drie jaar op straat geleefd, daar schaam ik me niet voor. Maar je leert Nederland dan wel kennen. Ik was geen crimineel, niet aan de drank of drugs, en dan zeggen ze: zoek het zelf maar uit.” Zijn problemen kwamen onder andere voort uit een allerbelabberdste jeugd. Ook Sandra weet wat het is. “Ik heb in de opvang gezeten omdat mijn partner me mishandelde. Maar daar heb ik Christiaan wel leren kennen.”

De Kledingbank aan de Mounleane 20 in Ureterp is elke dinsdag en donderdag op afspraak open. Eén keer per maand mogen gebruikers tien kledingstukken halen en elk half jaar een jas en schoenen. Kleding brengen kan ook op afspraak. Christiaan: “Als mensen, bedrijven of organisaties ons willen helpen, dan hoeven we geen geld. We hebben liever dat ze materialen kopen waarmee we de zaak beter kunnen inrichten. Ondertussen zoeken we ook naar een grotere locatie. We vinden het belangrijk dat we dan nog meer mensen kunnen helpen.”

Christiaan en Sandra helpen niet alleen met kleding. Minima kunnen bij hen ook terecht voor tips of praktische hulp. Christiaan: “We kunnen mensen adviseren, want er bestaan verschillende stichtingen, fondsen en andere organisaties voor de minima, voor noodhulp, kleding, witgoed en dergelijke.” Informatie via kledingbankureterp@gmail.com, 06-44303366 en Facebook Kledingbank Ureterp.

Wethouder Libbe de Vries opent Kledingbank Ureterp, links Christiaan Benedict.

Delen