Cultuur

Iepenloftspul Gorredijk: Midzomernachtdroom

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Het is een drukke zomer voor Jeske Krol (10) uit Gorredijk. Ze is begin juni lid van het elfenleger in Midzomernachtdroom. Maar ondertussen repeteert ze bij Eijer Producties ook voor de voorstelling Peter Pan, later in juni.

En dan zijn de repetities ook al begonnen voor het iepenloftspul Animal Farm dat in september in Sparjebird Hemrik wordt opgevoerd. En ook daar doet Jeske aan mee. Daarvoor moest ze auditie doen. “Maar dat was niet spannend meer, ik heb al in vier musicals gespeeld en heb vorig jaar ook meegedaan met De Klok moat Werom!” Ze was nog maar twee jaar toen ze al volop meedanste en meezong bij het filmpje van De Drie Biggetjes. Het is dan ook niet vreemd dat Jeske voor haar zelf een hele toekomst ziet op het toneel. “Dansen, toneelspelen, zingen, ik vind alles leuk.”

Lysanne en Sandra Wever.

Moeder en dochter spelen samen

“Ik wist dat myn mem ek wolris toanielspylje woe, dus doe’t der volwassenen noadich wiene ha ik har frege.” En daarom staan dochter Lysanne en moeder Sandra Wever samen op het toneel in Midzomernachtdroom. Sandra: “Ik doarde earder noait, mar tocht: no doch ik it. Leuk mei myn dochter en moai om ek út de eigen komfortzone te kommen.” En nu hebben ze ook nog eens rollen waarin ze samen scènes spelen, ze maken zelfs ruzie op het podium. Lysanne: “Dat wie earst wol frjemd.” Sandra: “It wie earst ek bot gicheljen, mar no binne wy serieus.”

Lysanne volgt op de Burgemeester Harmsma School Vak-C. Toen deze productie langskwam was ze direct enthousiast. Ze volgde in het verleden vijf jaar DZT-lessen bij Eijer Producties, dus op het toneel staan is voor haar niet nieuw. “Ik fyn teater hiel leuk, mar sjongen wie net hielendal myn ding.“ Midzomernachtdroom is niet de eerste culturele productie waarin moeder en dochter samenwerken. Vorig jaar waren ze samen ook fotomodel voor het LF2018-project Haren in de Wind in hun woonplaats Langezwaag.

Midzomernachtdroom

Een komische familievoorstelling over het vinden van een onbekende weg in een magisch bos. Wat gebeurt er als je wegloopt van de regels die je aangeleerd zijn? Wat doe je als de waarheid die je kent, niet meer waar blijkt te zijn? Wat gebeurt er als je alles wat je altijd hebt gekend los moet laten om te ontdekken wie je echt bent en wat je echt wilt?

Het is aan de vooravond van het huwelijk van hertog Theseus en zijn aanstaande Hippolyta, als de jonge geliefden Hermia en Lysander de stad uit vluchten. Op naar een onbekende toekomst, een nieuw leven, nieuwe vrienden… Maar voordat ze daar zijn, moeten ze hun weg zien te vinden door een magisch bos. Daar waar koningin Titania de baas is en het elfenleger danst tot het ochtend wordt. Daar waar een groep bouwvakkers hopeloos probeert te repeteren voor een ingewikkeld toneelstuk en waar Helena het hart van Demetrius probeert te veroveren, terwijl Demetrius achter Hermia aan zit. En daar waar Puck, de hofnar van elfenkoning Oberon, de bezoekers van het bos in de juiste richting probeert te duwen, de richting van de nieuwe toekomst.

 

Medewerkers

Spelers: Lysanne Wever, Robin de Vries, Bowen van der Werf, Aina Zwerver, Myrthe van Dixhoorn, Maarten Laan, Janny van Reenen, Henk Postma, Gerda Geerts, Elvira Meerwijk, Wytse de Vries en Sandra Wever.

Het elfenleger: Serah Lynn Blok, Reense Bouwhuis, Elmer Homans, Damla Kosar, Jeske Krol, Tessa Lageveen, Nenne de Leeuw, Yosef Al Mardi, Ludou van der Meulen, Aljer Postma, Svenna Rooker, Mirthe Sangers, Thies Tjeerdsma, Ruben Veenstra, Jurjen Veldkamp, Gioia Volkmannn, Daan van der Voort en Annabel de Vries.

Regie: Anniek Akkerman; Tekst: William Shakespeare; Bewerking en dramaturgie: Jolien Akkerman; Regieassistent: Gerwin de Vries; Productieassistent: Len Kok; Choreograaf: Kim Boomkamp

Midzomernachtdroom is een samenwerking van de Burgemeester Harmsma School, basisschool De Treffer en cultureel centrum De Skâns. Drie generaties brengen een bewerking van het bekende toneelstuk van William Shakespeare.

Kaartverkoop

De voorstelling Midzomernachtdroom is te zien op 6, 7 en 8 juni (19.30 uur). Locatie: obs De Treffer, Hendrik Ringenoldusstrjitte 49 in Gorredijk. Kaarten (7,50 euro) zijn te koop via skans.nl.