Sport

Ilona Hoeksma rijdt in Noorse dienst

Camera Sietse de Boer Potlood Rinse Ringma

Ilona Hoeksma begon dit seizoen aan een nieuw avontuur. De 25-jarige wielrenster koerst tegenwoordig voor het Noorse team Hitec Products, een stap vooruit ten opzichte van haar vorige ploeg. “We hebben vanaf de eerste training heel veel lol samen en het is allemaal nog professioneler.”

Ilona reed afgelopen week in Noord-Nederland tijdens de Healthy Ageing Tour. Na een wat moeizaam begin kon dit weekend de kurk van de champagne. Op zaterdag kwam ploeggenote Susanne Andersen als tweede over de finish, een dag later was er zelfs een eerste plaats voor Emilie Moberg. “Geweldig”, lacht Ilona. “Ik was zo superblij met dat resultaat. Het voelde gewoon alsof ik zelf de rit gewonnen had. Echt! De start van het seizoen was moeizaam. Het liep niet allemaal even lekker, dus was het gevoel bij iedereen wat minder. Maar we hebben in deze koers echt alles voor elkaar gegeven. Dan is deze beloning fantastisch.”

Zware crash
En dat terwijl ze zelf vrijdag nog dacht aan opgeven, vanwege enorm veel last van haar schouderblad. Dat was een gevolg van de zware crash die ze in augustus vorig jaar in Frankrijk maakte. De schadelijst was flink: een klaplong, een gebroken sleutelbeen en schouderblad, vijf kapotte rugwervels en vijf gebroken ribben. “Mede daardoor loop ik zelf nog wat achter in fysieke gesteldheid en vorm. Daar baal ik wel van af en toe, maar dan roept een van de meiden in de ploeg dat het allemaal nog maar zeven maanden geleden is. Dan besef ik dat ik inderdaad niet té kritisch moet zijn.”

Na vijf jaar Parkhotel Valkenburg was ze toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik wist precies hoe alles ging en daarom wilde ik iets anders.” In Nederland of Europa waren er aanvankelijk geen opties, in Amerika wel. “Ik had daar al bijna getekend toen Hitec ineens toch informeerde.” Met dank aan Nina Kessler, vriendin uit het peloton, die een goed woordje voor Hoeksma deed bij de Noorse ploegleiding. De samenwerking was vervolgens zomaar beklonken. “Dit is een prachtige kans voor me, op een hoger niveau. Ik merkte al snel dat de rensters in deze ploeg heel anders met elkaar omgaan dan ik gewend was. Meer samen, meer een team. Parkhotel was meer een opleidingsteam, daar reed iedereen toch altijd vooral voor de eigen kans. Hier wordt gedacht vanuit het doel om samen iets bereiken.”

Financiële rust
Financieel maakte Hoeksma ook een stapje vooruit en dat geeft rust. “Ik kan wielrennen nu echt op één zetten. Ik doe nog steeds wel werk als invaljuf, want helemaal zonder dat inkomen kan ik niet, maar ik heb nu wel een bepaald omslagpunt gehad. Wielrennen is nu het belangrijkste. Een rustdag kan nu ook echt een rustdag zijn, zonder dat ik alsnog ergens voor de klas sta.”

Ze reed al de Ronde van Vlaanderen, binnenkort volgt Luik-Bastenaken-Luik en wie weet start ze komende zondag nog in de Amstel Gold Race. Dat laatste is afhankelijk van het wel of niet op tijd fit zijn van een ploeggenote. In mei vertrekt ze naar China voor diverse meerdaagse wedstrijden. “Geweldig toch? Nee, dit leven verveelt echt geen dag. Het wordt alleen maar mooier.”

Wielerronde Ureterp

Tweede Paasdag staat traditioneel de Wielerronde Ureterp op het programma, het eerste criterium van het seizoen in het noorden. Er zijn meer dan 250 renners van de partij. Om 12.00 uur beginnen de Elite/Beloften Mannen aan hun koers over 80 kilometer (66 rondes). Daarna is het om 14.30 uur de beurt aan de Nieuwelingen Jongens om 45 kilometer af te leggen. De B-Amateurs/Sportklasse/Junioren sluiten vanaf 16.00 uur de dag af met 60 kilometer koers door het centrum van Ureterp. In die categorie is het deelnemersveld met 115 renners afgeladen vol, het belooft mede daardoor een zeer interessante race te worden. De vrouwenkoers is dit jaar in Ureterp vervallen, omdat de klassieker Ronde van Gelderland dit keer ook op 17 april op de agenda staat. Tot teleurstelling van Ilona Hoeksma. “Ik had het er met Anouska Koster, de winnaar van vorig jaar, nog over. Ik vond het altijd leuk om in Ureterp te rijden. Een mooie, snelle koers, goed om jezelf te testen en ook lekker dicht bij huis. Erg jammer.”