Sa! Turftour

In ’t Witte Huis is het weer gezellig druk

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Om haar gasten te blijven verrassen, ververst Geeske Hooghiemstra regelmatig de menukaart met nieuwe gerechten. “Ik wil er nog wel een schepje bovenop doen. Maar van sommige klassiekers moet ik afblijven, krijg ik te horen van de vaste eters. Kom niet aan de gebakken lever en de runderstoof met rabarber.”

Sinds 2015 zwaait Geeske de scepter over ’t Witte Huis, net na de viering van het 100-jarig bestaan. Jazeker, ze kent de geschiedenis, vooral van oudere echtparen die elkaar in een ver verleden voor het eerst hebben ontmoet op de dansavonden van ’t Witte Huis. “Die vieren nu hun zestig- of zelfs zeventigjarig huwelijksfeest bij ons. Of ze komen langs om met familie te eten en herinneringen op te halen.” De echtparen zitten dan tussen de recreatiefietsers, wandeltoeristen, bootjevaarders en andere gasten uit de buurt en van verder. Want de keuken van ’t Witte Huis kent intussen een uiteenlopende schare liefhebbers. Dat heeft volgens Geeske twee redenen: “Ons lekkere eten en de gunstige ligging.”

Kruispunt

’t Witte Huis ligt halverwege de toeristendorpen Bakkeveen en Appelscha. “Wij zitten aan de knooppuntenroutes; fietsers en wandelaars steken hier gauw even op het terras aan. Ook voor toergezelschappen als motorliefhebbers zijn we een gewild start- en eindpunt.” Daarnaast lopen – allebei op steenworp afstand – aan de ene kant de Turfroute en aan de andere kant de verdiepte N381 langs het restaurant. Geeske herkent de waterrecreanten al meteen aan hun vouwfietsen. Maar vooral de verlegde N381 heeft voor de nodige nieuwe aanloop gezorgd. “Wij willen gastvrij zijn, dat maakt het werk voor onszelf ook leuker. Geen snelle hap, maar lekker verzorgd eten met een ruime garnering aan salades en warme groenten, alles vers en zelfgemaakt. Voor sommige gasten misschien iets te overvloedig, maar bij ons ga je nog echt uit eten.”

Binding

De keuken van ’t Witte Huis werd dan ook gemist in de coronaperiode. Om binding te houden, zette Geeske vol in op afhaalmenu’s, daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Het was in de weekenden best pittig om de drukte bij te benen met inpakken. Aardige bijkomstigheid: het afhalen en cateren blijft doorgaan, ook nu de deur weer open staat.

“Het is inmiddels weer lekker druk, ook al hebben we minder tafels. We houden vast aan de restricties: de anderhalvemetermaatregel en we vragen gasten vooraf hun naam te noteren. Loopt het storm dan betrekken we de feestzaal bij het restaurant.” Door de slimme en stijlvolle modernisering van het interieur kunnen zowel in het restaurant als in de feestzaal de ruimtes flexibel worden ingedeeld: open voor grote groepen, besloten voor kleinere gezelschappen. De vernieuwing ging met opzet aan het oude toneelpodium voorbij, aldus Geeske. “Dat wil ik bewaren zoals het is: het podium heeft een dorpsfunctie. Hier houden de toneel- en muziekvereniging al sinds mensenheugenis hun uitvoeringen. Dat moet vooral zo blijven.”

Delen