Nieuws

Ingezonden: Jeugd verdient ook schone lucht

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Fijne krant, de Sa! Belicht zaken die ons allen aangaan. ‘Jeugd verdient gezonde leefomgeving’, kopt de krant op 6 maart. Kinderen moeten eenvoudiger gezonde keuzes kunnen maken. Maar sommige keuzes kunnen kinderen niet maken, dat doen hun ouders.

Bij een gezonde leefomgeving hoort bijvoorbeeld ook gezonde lucht. Als ouders willen dat hun kinderen in een gezonde leefomgeving moeten opgroeien, dan moeten ze de goede keuzes maken. Bijvoorbeeld rond de energievoorziening. Denk niet alleen aan de portemonnee, maar ook aan schone lucht. Kies dus niet voor het ongezonde stoken met hout, maar voor alternatieve schone energie. Enkele weetjes op een rij. Pelletkachels stoten meer fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom. Fijnstof dat diep in de longen doordringt en zo in de bloedbaan terechtkomt. De uitstoot van CO2 is bij verbranding van hout bijna twee keer hoger dan bij gas. Bij houtstook komen allerlei giftige stoffen vrij zoals PAK’s, dioxine en koolmonoxide. Houtrook is twaalf maal schadelijker dan sigarettenrook. Luchtvervuiling is een onzichtbaar probleem en dat maakt het juist zo lastig.

Ouders: laat je niet verleiden door slimme verkooppraatjes, maar laat je goed informeren. Het Longfonds en het KWF zijn duidelijk over houtrook en gezondheid. De Stichting Houtrook (houtrookvrij.nl) en het Luchtfonds (luchtfonds.nl) geven meer informatie. Als de gezondheid van je kinderen je lief is, stook dan niet op hout. Al geef je kinderen fruithapjes, laat je ze tapwater drinken en veel bewegen, als het fundament ‘lucht’ niet goed is, zorgt dat op den duur voor gezondheidsproblemen. Voor sommige lezers zal dit een eyeopener zijn. Doe er je voordeel mee, voor jezelf, je kinderen en kleinkinderen. En heb je veel last van houtrook uit je omgeving, meld dat dan bij www.milieuklachten.nl.

F. Stoker
Beetsterzwaag