Nieuws

Ingezonden: Mist op sportpark Kortezwaag

Potlood Renske Woudstra

Wekelijks valt het mij op dat er rond de voetbalvelden van V.V. Gorredijk volop wordt gerookt in het bijzijn van onze jeugd: langs de lijn, voor de kantine of rondom de kleedkamer. Bij verenigingen om ons heen is dat verleden tijd. LDODK heeft een volledig rookverbod, rond de tennisbanen vind je geen sigaret meer en bij de rugbyclub hoort roken al jaren niet meer bij de sport.

Ook bij veel voetbalverenigingen zie ik een omslag naar een rookvrij sportpark, vaak enthousiast ontvangen door ouders en kinderen. Voor een deel van de volwassenen is het een omschakeling, maar eigenlijk alle verenigingen zien rookvrij als een vooruitgang, al vertoont de uitvoering soms haperingen. Dan zie je rookplaatsen rondom de ingang, er ontstaat een vuilnisbelt aan peuken en de jeugd kan bij het betreden van het sportpark alsnog een walm sigarettenrook niet ontwijken.

Tegenstanders roepen: wie gaat rookvrij handhaven? Bij andere verenigingen hoor ik vooral het advies om duidelijk te zijn en borden te gebruiken. En doe geen half werk, dat levert alleen maar onduidelijkheid en discussie op. Maak bovendien iedereen verantwoordelijk, niet alleen bestuursleden en kaderleden. Spreek ook als lid, ouder, opa, oma of toeschouwer een ander aan op de rookvrije omgeving.

Onlangs bezocht ik een club en zag bij het verlaten van de hoofdweg al een groot bord staan van drie bij twee meter: dit sportpark is rookvrij! Duidelijk en doeltreffend. Op het hele sportpark was geen sigaret te vinden, niet langs de lijn, niet bij de kantine, niet op de parkeerplaats. De gezamenlijke clubs op het sportpark hadden dit onderling afgesproken. Een ouder zei: “Ik reed de snelweg af, zag het bord en besloot de sigaretten in de auto te laten liggen.” Door samen op te trekken verschuif je het probleem dus niet naar de buren of de parkeerplaats.

Het wordt tijd dat V.V. Gorredijk zich aansluit bij de visie van haar buurverenigingen. Geef als sportverenigingen gezamenlijk een krachtig signaal af en zorg samen voor een rookvrije zone rondom de sport. Wat willen we aan onze opgroeiende leden meegeven? Een omgeving waar sport primair op één staat in een gezonde omgeving. Of blijven we ervoor kiezen om de jeugd te laten opgroeien met het beeld dat roken best kan in een sportomgeving?

Laat deze mist verdwijnen.

 

Kevin de Kroon
lid van V.V. Gorredijk