Cultuur

It Heideblomke: ‘Deadline iepenloftspul komt tichtby’

Camera Sietse de Boer Potlood Redactie

Koren, korpsen en toneelverenigingen begonnen na de zomer nog vol goede moed en met inachtneming van de anderhalve meter afstand aan een nieuw seizoen. Inmiddels hebben veel verenigingen besloten om de repetities te staken. Sa! polste de stemming bij toneelvereniging It Heideblomke in Jubbega.

Met maar liefst vier toneelverenigingen is Jubbega een toneeldorp bij uitstek. Maar dit winterseizoen staan de toneelliefhebbers helemaal droog. “ODI en Fleurich Fierder spylje normaalwei altyd al yn oktober”, aldus Tine Bijstra, voorzitter van It Heideblomke. “Dat koe al net. It Heideblomke en O&O spylje dan yn jannewaris en febrewaris. Mar dy beide ferienigingen binne solidêr, sy spylje ek net.”

Door het sluiten van café De Alde Slûs, zijn een aantal van de verenigingen hun vertrouwde plekje kwijt. Een alternatieve locatie is gevonden in mfg De Kompenije. De eerste toneelervaring in het dorpscentrum laat dus nog een jaar op zich wachten. Ook het bekende Sinterklaassprookje dat in Jubbega al sinds jaar en dag wordt opgevoerd, vervalt dit jaar.

In Jubbega staat voor volgend jaar juni nog wel het Iepenloftspul Jou My Wjukken op het programma, een productie van de gezamenlijke toneelverenigingen. Het is nog niet zeker of de productie ook door kan gaan. De repetities moeten eigenlijk in januari starten. “It wurdt spannend. Ein oktober sille wy wer sjen, mar de ultieme deadline komt wol hurd tichterby. Begjin takom jier moatte wy witte at wy los kinne.” Alles ligt al wel klaar. De rollen zijn verdeeld, zodra het mogelijk is, kunnen de repetities starten. In de productie is er een belangrijke rol weggelegd voor zangkoor It Sjongfolk. “Sy ha al alle rippetysjes stillein oant begjin maart, mar dêr sil fêst in oplossing komme.”