IFKS Skûtsjesilen 2019

It Swarte Wief kan het nog

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Een meer dan goed gevoel aan boord van It Swarte Wief woensdagmiddag. Op het Tsjûkemar zeilde het Tynster Skûtsje naar een fraaie tweede plaats. “In hearlik gefoel dat wy de goede start no fêst hâlde koene.”

Het liep tot nu toe nog niet helemaal naar wens van schipper Jaap Hofstee. It Swarte Wief kwam in de eerste twee wedstrijden wel goed uit de startblokken, maar daarna zakte het weer weg naar de middenmoot. Met een twaalfde en een negende plek tot gevolg.

Woensdagmiddag bij Echtenerbrug lukte het wel. “Hjoed gjin domme aksjes. Wy ha goed opletten.” It Swarte Wief kwam na een goede start als tweede om de eerste boei. Aan kop ging een ontketende Ulbe Zwaga die in de loop van de wedstrijd steeds verder uitliep en onbedreigd de dagoverwinning pakte.

“Wy moasten ús twadde plak ek ferdedigje, dat koste altyd romte. Dêr hie Ulbe gjin lêst fan.” Hofstee en zijn mannen streden met klassementsleider Sikke Heerschop om de tweede plek. In het voor de windse rak moest het Tynster skûtsje Heerschop een keer voor laten gaan, maar het pakte later de tweede plek weer terug.

“Dat wie hiel wat moaier dan juster. Doe ha se ús eins te lang trochsile litten. Dat hiene se nei de earste tonne wol ôfsjitte kinnen mei dat rare waar. Moarn is der wer wat mear wyn, dat leit ús faak wat minder, mar ik bin benijd.”

Na drie wedstrijden leidt Sikke Heerschop het klassement (6,9 punten), Hofstee ligt met It Swarte Wief op een zevende plaats (23 punten). Ook na aftrek van het slechtste resultaat tot nu toe is het Tynster skûtsje zevende.