SamenLoop voor Hoop

Jacob loopt SamenLoop op klompen

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Vijftig kilometer legt Jacob Kramer uit Zevenhuizen af tijdens de 24-uurs wandelmarathon van de SamenLoop voor Hoop in Gorredijk, geen stap meer. Want vijftig, zo oud werd Frouktje. “Ik los een belofte in. Voordat Frouktje stierf hebben we afgesproken dat ik iets bijzonders zou doen voor de kankerbestrijding.”

Jacob loopt de vijftig kilometer op klompen. Niet om het extra zwaar te maken: “Ik loop mijn hele leven al op klompen, in schoenen krijg ik blaren.“ Gedurende de marathon draagt hij wel een speciaal paar, geschonken door de klompenmaker uit Eenrum. “Die maakt voor mij spontaan een paar verstevigde klompen met het logo van de SamenLoop erop.”

Opknappen

Jacobs verhaal gaat terug naar juni 2016, of eigenlijk nog iets eerder. In maart van dat jaar hadden Frouktje en hij zojuist de natuurcamping overgenomen aan de Bremerweg in Zevenhuizen, het ouderlijk huis van zijn vrouw. “Vanwege de leeftijd van mijn schoonouders was het onderhoud er een beetje bij gebleven. Wij hadden volop plannen om de boel op te knappen. Maar al snel zei Frouktje dat ze zich niet lekker voelde. Onderzoek wees uit dat ze borstkanker had. Na behandelingen verklaarden de artsen haar genezen. Kop door de halster, zeiden we tegen elkaar, we gaan er weer voor.”

Frouktjes Stee

Maar in augustus ging het opnieuw mis. Ditmaal zagen de artsen een tumor op de hersenstam vlak bij het centraal zenuwcentrum. Niet operabel, Frouktje had nog drie jaar te gaan, hooguit. “Dan stort de wereld in en beland je met zijn tweeën in een soort vacuüm.” Uiteindelijk leefde zijn vrouw nog anderhalf jaar, de laatste maanden bracht Jacob vrijwel permanent aan haar zijde door. “Een tijd van intens verdriet, maar ook een heel dierbare tijd. We hebben nog nooit zoveel gepraat.” Hielden de woorden op, dan ging Jacob naar buiten om aan de nieuwe kapschuur te werken. Vanuit haar ziekbed voor het raam volgde Frouktje zijn verrichtingen. “Ze heeft het geraamte met de eikenhouten binten nog overeind zien komen.” ‘Frouktjes Stee’ heeft Jacob de schuur na haar dood gedoopt.

Herinneringen

Frouktje zal gedurende de hele SamenLoop in zijn hoofd zitten, zoals altijd eigenlijk. De vijftig kilometer kan Jacob aan, hij heeft al twee oefentochten achter de rug. “De eerste door het Groningerland van Lauwersoog naar Zevenhuizen. De tweede verliep al een stuk makkelijker: van mijn geboortehuis in Wapserveen naar Oosterwolde waar ik ben opgegroeid, langs de vroegere discotheek van Pruim waar ik Frouktje voor het eerst ontmoette, naar huis.” Door alle publiciteit in Drenthe en Groningen staat de teller op zijn Facebookpagina inmiddels op 3.800 euro. “Maar ik hoop dat het bedrag nog oploopt. Op 5 september, Frouktje haar verjaardag, doe ik een rondje Gorredijk.”

SamenLoop voor Hoop

Op 21 en 22 september lopen honderden wandelaars in Gorredijk de SamenLoop voor Hoop. Een 24-uurs wandelestafette om stil te staan bij kanker en geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De komende weken besteedt Sa! uitgebreid aandacht aan dit evenement.