Sport

Jan Sytze Jonker weer veruit de snelste in Terwispel

Camera Sietse de Boer Potlood Keimpe Vlietstra

Hardloper Jan Sytze Jonker uit Hemrik maakte zijn favorietenrol op de tien kilometer in de Loop van Terwispel weer helemaal waar. Met 34.51 had hij bijna zes minuten voorsprong op André Zwart uit Terwispel.

Terwispel Na Jonker en Zwart eindigde Stefan de Vries uit Drachten op de derde plek (41.20). Een bijzondere prestatie was er van Hasan Hamo uit Terwispel die met een eindtijd van 47.38 maar liefst bijna 11 minuten sneller was dan vorig jaar. Bij de dames was Charlotte Holtslag de snelste met 43.31, zij had een voorsprong van ruim 6 minuten dan nummer twee Evelien Sikkema, de winnares van vorig jaar. Marida Prins uit Groningen eindigt ook dit jaar als derde.

De 4 Engelse Mijlen werd bij de dames een prooi voor Wietske Beenen uit Gorredijk (29.32), bijna dertig seconden later kwam Jitta Hoogeveen-Mannee uit Drachten als tweede over de finisch. Coby de Jong uit Langezwaag, vorig jaar vierde, pakt nu met 33.29 de derde plek. Bij de heren op deze afstand stegen de 2, 3 en 4 van vorig jaar allemaal een plaatsje. Sytse Bosma uit Lippenhuizen won de race in 24.24, voor Jetze Reyenga uit Terwispel (25.13) en Kevin de Kroon uit Gorredijk (25.22).

Bijna 150 renners namen deel aan de vijfde loop van Terwispel. Zij trotseerden de warmte en de felle zon. Met een stevige wind uit het noordoosten bleek het toch prima loopweer. Met hier en daar watertappunten en zelfs een watersproeiplaats, was het best te doen. Hoewel de loop oorspronkelijks als recreatieve loop is opgezet, strijdt iedere deelnemer wel voor een snelle tijd. >>

Loop Terwispel.

Loop Terwispel.

Loop Terwispel.

Kanjer bij Loop Terwispel

Loop Terwispel.

Kidsrun

Het programma begon met een kidsrun van een halve mijl, voor de allerjongsten van  4 t/m 7 jaar, voor de tweede keer op het programma. De meisjes deden het verrassend goed en bezetten de eerste vier plaatsen. Marin Steenwijk uit Terwispel was de snelste met 4.14, gevolgd door Judith van Ginneken die haar prestatie van vorig jaar met ruim een minuut verbeterde. Naomi Schouwenaar uit Drachten was met 4.40 een seconde sneller dan haar zusje Linsey.

Bij de mijl (8 t/m 12 jaar) voerden de jongens het rennersveld aan. Julian Ruben van de Poll uit Lippenhuizen passeerde de finish als eerste in de winnende tijd van 6.44, voor dorpsgenoot Desley Kienjet (6.48) en Tijn Steenwijk uit Terwispel (7.07) voor. Special ondersteuning kreeg Amy Wagenaar uit Terwispel die het parcours aflegde op haar RaceRunner; een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen meteen lichamelijke handicap kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen.