Cultuur

Jeroen Advocaat maakt ijsbeelden

Potlood Arend Waninge

Op een stevige nachtvorst na, is het nog niet echt winter. Maar kunstenaar Jeroen Advocaat uit Gorredijk kleedt zich al anderhalve week dagelijks tegen vriestemperaturen. Hij werkt als een van de 42 ijskunstenaars aan een creatie die vanaf 10 december te zien is tijdens het Nederlands IJsbeelden Festival in Amsterdam.

Na twee edities in Zwolle is het festival dit jaar neergestreken aan de Arena Boulevard nabij de Amsterdam ArenA, met muziek als thema. “Ik werk aan een scène rond ‘rockabilly in the fifties and sixties’. Ik ben met een grote jukebox bezig als onderdeel van die scène.” Jeroen houdt zich voor het derde jaar in de wintermaanden bezig met ijssculpturen.

Veel langer is hij al actief als zandkunstenaar. In 2013 werd hij zelfs Nederlands kampioen Zandsculpturen. “Ik werk al meer dan dertien jaar met zand. In het wereldje van de zandsculpturen kent iedereen elkaar en anderen vonden dat ik ook wel met ijs aan de slag kon, hoewel die kou niet echt mijn ding is.” Voor het maken van zandsculpturen reist Jeroen de hele wereld over. Hij is veel actief in Azië, maar ook in Engeland en Duitsland. “En natuurlijk op het jaarlijkse festival in Sneek.” Als het beeld in Amsterdam klaar is, wacht de volgende ijsklus in Zwitserland. Daarna is er een vakantie en dan begint het nieuwe jaar met het eerste indoor zandsculptuurfestival in Garderen.

“De sculpturen nemen veel van mijn tijd in beslag. Ik ben eigenlijk illustrator, maar dat schiet er nu weleens bij in. Ik ben een druk bezet kunstenaar, maar daar ben ik ook wel blij mee.” Zand en ijs zijn wel twee verschillende dingen, weet Jeroen ondertussen. “IJs biedt iets meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een arm uit te laten steken. Dat is bij zand een stuk lastiger.” De kunstenaars gaan met grote blokken ijs aan de slag. Het komt in verschillende vormen binnen. “We hebben wit ijs, transparant ijs en sneeuw. Zo kun je toch enigszins kleurverschillen creëren. Dat je bij de ijsbeelden door een deel van de creatie heen kunt kijken geeft wel een heel speciaal verschil met zand. Het Nederlands IJsbeelden Festival ‘Music Inspires’ is geopend van 10 december t/m 5 februari. Met de Sa!-puzzel zijn deze week twee vrijkaarten voor het festival te winnen. ijsbeelden.nl  nietvergeten.com

Delen