Nieuws

Jeugd sport op Wintergames (video)

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

“Hier krijg je spierballen van, probeer maar.” Optrekken aan het houten survivalbouwwerk kan beter onderhands, tipt survivalinstructrice Pietsje Hulshoff. Lenteachtige omstandigheden, uitdagende oefeningen en een creatief spel: volop uitdaging voor de kinderen tijdens de Wintergames van Opsterland.

Een kring met matjes, dat is om je kont niet vies te maken op het bebladerde bosperceeltje van Outdoor Bakkeveen. Op de matjes oefenen deze vrijdagmiddag vijftien kinderen de kikkersprong, burpees, dips en walking lurges. Die oefeningen moeten ze straks goed onthouden voor het spel, zegt Pietsje Hulshoff. Drie keer de kikkersprong, door je knieën zakken, opveren en zo ver mogelijk springen. “Probeer het maar. Goedzo! En nu terug naar je matjes. Als je survivalt, heb je ook sterke buikspieren nodig. Ga maar lekker even zitten, zet je voeten neer, laat je zakken en dan omhoog. Dat heten situps, die moet je vier keer doen.”

De Wintergames zijn een initiatief van het Beweegteam Opsterland in samenwerking met Outdoor Bakkeveen, Eijer Producties en Karin’s fit en fun. Het idee komt van de buurtsportcoaches in Heerenveen, vertelt beweegcoach Geerte Kwant. “We dachten, dat is ook leuk voor ons.” Het Beweegteam benaderde een aantal sportverenigingen. “Veel verenigingen hebben de handen al vol met de eigen trainingen. Die extra uren voor de Wintergames is voor hen niet te doen. Outdoor Bakkeveen, Eijer Producties en Karin’s fit en fun stonden er open voor.” Met als resultaat deze week Wintergames in Bakkeveen, Beetsterzwaag en Gorredijk.

De warming-up voor de combinatie survival/bootcamp gaat ondertussen door. “Bij bootcamp heb je allemaal moeilijke termen. Of kennen jullie die al”, vraagt Pietsje bij nummer 6, de burpees. O kijk eens, een jongen in blauw shirt doet het snel even voor. “Spaar je krachten, die heb je straks nodig”, glimlacht Pietsje. Elk opdrachtnummer blijkt te corresponderen met het aantal dat ze van deze oefening moeten doen.

Voordat het spel begint, mogen de kinderen de vele toestellen tien minuten verkennen. “Kom ik er op?”, twijfelt een meisje met een dik touw in haar handen. Ze moet al slingerend verderop hangende autobanden pakken, maar die hangen wel erg hoog. Klimmend en klauterend leven de kinderen zich uit op toestellen als daknet, zwaai, indianenbrug en daknet. Dan is het tijd voor het spel. Pietsje pakt een doosje speelkaarten. “Het gaat er om dat je per team zoveel mogelijk kaarten verzamelt.” Team rood trekt de boer, die staat voor het daknet. De harten 5 is voor team geel, een beetje mopperend doen de drie meiden de bijbehorende vijf opdrukoefeningen. Daar komt team rood terugstormen van het daknet. Een nieuwe kaart, gejuich: het is de joker. Nu mogen ze zelf een toestel kiezen.

Programma Wintergames

Lasergame
locatie: Outdoor Bakkeveen
26 februari: 8-12 jaar (15-16 uur); 13-18 jaar (16-17 uur)
Aanmelden: info@outdoorbakkeveen.nl of 06-4989 3506

Freeruninng
locatie: Eijer Producties Gorredijk
23 februari: 10-17 jaar (15-16 uur)
24 februari: 10-17 jaar (14-15 uur)
Aanmelden: info@eijerproducties.nl

Hiphop
locatie: Eijer Producties Gorredijk
23 februari: 10-17 jaar (16-17 uur)
Aanmelden: info@eijerproducties.nl

Breakdance
locatie: Eijer Producties Gorredijk

24 februari: 10-17 jaar (15-16 uur)
Aanmelden: info@eijerproducties.nl

Conditietrainingen
locatie: sporthal Revalidatie Friesland Beetsterzwaag

23 februari: vanaf 13 jaar (15.30-16.30 uur)
Aanmelden: app naar 06-2311 9061