Sport

Jeugdtrainingen sportclubs weer (met video)

Camera Siebe Kuipers Potlood Arend Waninge

Deze week hervatten veel sportverenigingen weer de jeugdtrainingen. Het is de eerste week nog even wennen aan wat wel en wat niet mag, maar de opkomst is groot. Iedereen heeft weer zin om samen te sporten. En niemand doet moeilijk over de extra maatregelen.

De 17 E’tjes bij korfbalvereniging LDODK/Rinsma Modeplein staan te popelen om los te gaan, maar de zes trainers moeten eerste wel het een en ander uitleggen. “Mooi dat jullie er allemaal zijn”, verwelkomt Silde de Leeuw de kinderen. “We gaan vandaag allemaal leuke spelletjes doen. Maar we mogen jullie niet helpen. Val je en heb je pijn, roep dan even een vriendje of vriendinnetje. En nog iets. Jullie mogen hier niet douchen en ook niet naar de wc.” De groep begint met trefbal. De kinderen zijn jonger dan twaalf jaar, ze mogen elkaar aanraken. Dat geldt niet voor de trainers. Zij staan op afstand. Van elkaar en van de spelers. Ze mogen niet meedoen en dat vinden ze jammer. Dat doen ze normaal juist wel.

Bij de ingang van het veld staat Joke Winter, de coronacoördinator van dienst. Zij moet toezien op het naleven van de nieuwe regels. Kinderen mogen niet te vroeg komen en er gelden speciale aan- en afvoerroutes naar het veld. Zodat verschillende groepen elkaar niet tegenkomen. Alle korfballertjes die arriveren, moeten de handen ontsmetten. De ouders staan op afstand. “Dat hat noch wol in pear tillefoantsjes opsmiten, mar dat binne de regels.” Bij de uitgang staan de flessen desinfectiemiddel en de rollen papier klaar. Na iedere training worden ballen, palen en korven schoongemaakt.

(tekst loopt verder onder video)

Voetballers v.v. Gorredijk

De korfballers verlaten via de tribune van het voetbalveld het terrein. De voetballers van v.v. Gorredijk trainen op het kunstgrasveld. Ook hier flessen desinfectiemiddel, afzettingslinten en bordjes. Op het parkeerterrein wijzen vrijwilligers de voetballers de weg. Hier de fiets, daar langs lopen naar het veld. Het loopt allemaal soepel, iedereen volgt de aanwijzingen op. Op het veld hebben de voetballers onder de 12 jaar geen problemen. Zij kunnen lekker vrijuit aan de gang. Dat is anders voor de JO15. Zij trainen al voor de tweede keer deze week en moeten ook onderling 1,5 meter afstand houden. En dat is bij sporten als korfbal en voetbal best lastig. Voor de trainers een hele uitdaging om daar passende trainingen bij te bedenken. Ook voor de jongeren zelf is het niet eenvoudig om voortdurend aan die afstand te denken. Onderweg naar het trainingsveld lopen de jongens toch in groepjes bij elkaar. Maar dat verandert direct op het veld. Trainer Milan Oosterhof klinkt streng en twijfelt niet om de voetballers keer op keer op de geldende regels te wijzen. De voetballers zwerven dan direct weer uiteen. Maar volop in het spel is er een bijna natuurlijke neiging om elkaar weer op te zoeken. Tot Milan zich weer roert: “Denk om de anderhalve meter!”