Cultuur

Jonge muzikanten solo voor de leeuwen

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Het is niet gek dat de eerste tonen wel eens ten onder gaan aan de zenuwen, zaterdag op het regionaal solistenconcours in Beetsterzwaag. Onder het oog van deskundigen en familieleden mogen de deelnemers solo aan de jury laten horen hoe ver hun muzikale ontwikkeling is.

Hij moet nog even wachten tot de jury zover is, maar Jorian Reidinga (13) staat vol vertrouwen achter zijn xylofoon. Eenmaal los, rammelt hij het nummer ‘Raggedy Ragtime Rags’ er swingend uit, een heerlijk nummer. Elvire Boelee begeleidt hem net zo swingend op de piano. Er staat bladmuziek op de lessenaar, maar Jorian kijkt geen enkele keer. “At ik it ien kear yn de holle ha, giet it der net wer út.” Met Elvira oefende hij in totaal drie keer, twee keer vooraf en nog één keer aan het begin van de middag in de kerk. Jorian is ambitieus. “Ik wol it leafst berops wurde.”

Naast de Oerband en de fanfare Oerterp is hij ook al doorgedrongen tot het Frysk Jeugdorkest. Daar doe je niet zo maar aan mee, daarvoor moet je auditie doen. Hij is ook niet zonder reden in Beetsterzwaag “Ik wol graach dat oaren sjogge hoe’t ik spylje kin. Miskyn binne der ek wol oare orkesten dy’t my brûke kinne.” En hij wil graag verder naar de provinciale en het liefst de landelijke finale van het solistenconcours. Jorian komt uit een muzikaal nest. Heit speelt trombone, mem saxofoon. “Mar it is mei pake begûn. Dy kin it jammer genôch net mear sjen.”

 

Janiek

 

Ook bij Janiek Weening zit de muziek in de genen. Haar heit en mem spelen beide hoorn bij De Lofklank in Ureterp. Gek is het dus niet dat Janiek (10) haar solo op de althoorn speelt. ‘The daily Medley’ komt er goed uit, opnieuw door Elvira begeleid. “Ik fûn it wol spannend, doe’t ik der hinne rûn, mar ek nei de tiid noch wol.” In de ontmoetingskerk zitten enkele tientallen liefhebbers en familieleden om naar de solisten te luisteren.

Juryuitslag

Er staan zeventien deelnemers op het programma van het regionaal solistenconcours voor HaFaBra blazers, slagwerkers en kleine ensembles. Ze spelen allemaal bij muziekverenigingen in Opsterland en Oost- en Weststellingwerf. Het solistenconcours wordt jaarlijks georganiseerd, afwisselend in een van de gemeenten. Sytze van der Hoek is zaterdag in Beetsterzwaag het jurylid. Hij beoordeelt alle optredens op muzikale uitvoering, dynamiek en nuancering, ritmiek en samenspel, techniek en klankgehalte; zuiverheid. De deelnemers komen uit in verschillende divisies. Als aan het einde van de middag de punten worden opgeteld, blijkt dat Jorian en Janiek het beide goed hebben gedaan. Jorian wint de vierde divisie met 87,5 punt, Janiek scoort het hoogst in de vijfde divisie met 86 punten. Er zijn geen deelnemers in Beetsterzwaag die meer punten halen.