Nieuws

Jonge vogels

Potlood Renske Woudstra

De grote tuin is dit jaar een waar vogelparadijs. Zaterdagavond streken er jonge vogels neer. Met dit nazomerweer kan het nog. Het is goed uit te houden met een vuurkorf, warme kleren, een paar dekentjes en een appje uit voorzorg naar de buren.

De vogels varieerden in leeftijd van 18 tot 23 jaar. Een leeftijd om uit te vliegen, de wereld te ontdekken. Dat willen deze vogels ook maar al te graag. Als ze de kans krijgen trekken ze in het weekend van foerageerplek naar foerageerplek. Nachtvogels die het zoeken naar de juiste partner niet beperken tot enkele weken in het voorjaar. Maar die verrekte corona gooit alles overhoop. De foerageerplekken zijn beperkt toegankelijk, een veel bezochte verzamelplaats in Gorredijk sloot zelfs definitief de deuren. Ook de sportkantines zijn geen alternatief.

En wat is hun alternatief straks in de herfst en winter? Als de temperaturen buiten samenscholen minder aantrekkelijk maken. Die vraag houdt veel oudervogels bezig, nu zicht op meer vrijheden voor grote en kleine pleisterplaatsen uitblijft. Zonder doel rondtrekken op straat vinden de jonge zwerfvogels zelf niets. Daar moeten ook de ouders niet aan denken. Beelden uit het westen laten wel zien wat daarvan komt. De jonge vogels willen ook niet iedere zaterdagavond bij hun ouders op het nest zitten. Er zijn vast genoeg ouders die de jeugd misschien wel iets vaker thuis wil zien, maar iedere zaterdagavond…

Natuurlijk kunnen de ouders bij toerbeurt het nest verlaten, zodat de jonge vogels onbespied hun gang kunnen gaan. Maar laten we ook zoeken naar andere alternatieven. In grotere ruimtes als sporthallen moet toch wel het een en ander in beperkte omvang mogelijk zijn?  Een drive-inbioscoop, een bijzondere sportbattle. Een mooie kans voor oude en jonge vogels om samen creatief te zijn. De krêft fan de mienskip? Wie pakt de handschoen op?

Arend Waninge