Nieuws

JP van den Bent stichting ziet veel mogelijkheden 

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Het plan was om op maandag 4 januari de deuren van Inloopwinkel Frieschepalen te openen. Een feestelijke opening zat er door de coronamaatregelen al niet in; door de lockdown kan de winkel nog helemaal niet open. “Dat is jammer, mar we kin hjir sa no en dan gelokkich noch wol wat dwaan.” 

Harm Jan veegt buiten bladeren, binnen hebben Jacob Veenema en cliënt Johan de koffie met eigengebakken appeltaart klaar. Sa! mag alvast even binnenkijken bij de Inloopwinkel, een idee van Jacob en onderdeel van de JP van den Bent stichting Ureterp. In september vorig jaar werd het huurcontract voor het oude dorpshuis De Dobber getekend. In overleg met de inpandige buren, sportvereniging RWF, kreeg het pand een eigen ingang en is het flink onder handen genomen. 

Jacob Veenema is begeleider dagbesteding in Kortverblijfhuis Ureterp van de JP van den Bent stichting. Hij voetbalt bij RWF en toen het voormalig dorpshuis vrijkwam, bedacht hij het plan voor een winkel waar eigengemaakte en tweedehands spullen verkocht kunnen worden. “De minsken dy’t by ús komme te wenjen, ha faak niks. As se dan nei ferrin fan tiid ferhúzje kinne, dan jouwe wy faak spullen mei.” Er zijn best veel cliënten die spullen nodig hebben, het bewonersbestand wisselt voortdurend.

De JP van den Bent stichting biedt crisisopvang (maximaal zes weken) en overbruggingsopvang (maximaal een jaar). “De opslach yn Oerterp waard te lyts, dit is in prachtige kâns. Hjir kin we ús oanbod foar deibesteging ferbreedzje. We kin gearwurkje mei RWF: dtún byhâldewaskjede mooglikheden bin enoarm.” Een belangrijk doel is echter ook de sociale kant: iedereen mag straks binnenlopen in de Inloopwinkel voor een gratis bakje koffie. 

De afgelopen weken is druk gewerkt aan opknappen en inrichten. Hieraan heeft ook de negentienjarige Johan uit Overijssel meegewerkt, hij verblijft tijdelijk in Ureterp“Het mooiste vind ik de houtbewerking. Maar ik ga ook altijd mee als we tweedehands spullen ophalen, dat vind ik hartstikke mooi.” Oude spullen knappen ze op of toveren ze om tot iets anders op dagbesteding De Werkbank in Ureterp, die vooral op bestelling werkt. Ze maken picknicktafels of zoals laatst een bankje voor onder de overkapping bij buurman RWF. Maar ook kleinere artikelen vinden gretig aftrek, zo zijn de van brandblussers gemaakte lampen een hot item. “We meitsje spullen dy’t op dit momint ‘in’ binne.” 

Johan heeft het naar zijn zin in het Kortverblijfhuis. “Laatst hadden we een mooi klusje. We moesten kasten afleveren, daar zijn we wel een dag mee bezig geweest. Het paste niet door het trapgat, manneman, wat een werk.” Tweedehands goederen worden uitsluitend opgehaald. “We hoopje dat minsken út Fryskepeallen en omjouwing ús straks ek belje.

It moaie fan de Inbrengwinkel is dat we der net oan hoege te fertsjinjen. As der in pear sinten oer binnehiere we dêrfan in boatsje om ús bewenners it moaie Fryslân sjen te littenSa’n uitje of fekânsje ha se hast noait.” De Inloopwinkel is bereikbaar via 061265 6273. De (eigengemaakte) spullen zijn te vinden op Facebook De Werkbank. De Inloopwinkel aan Boskdobbe 2 is, zodra dit kan, elke werkdag open (13.00-15.00 uur). Bij veel vraag en aanbod worden de openingstijden mogelijk nog verruimd. 

Delen