Ondernemen

Jurjen de Wit legt zich toe op conflictbemiddeling

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Hij deed veel ervaring op aan de ‘Grote Universiteit van het Leven’. Al die kennis wil Jurjen de Wit (64) vanuit zijn nieuwe bedrijf Inconflitto nu graag overbrengen op anderen. “Ik begrijp dat mensen elkaar soms niet begrijpen. Ik laat hen nadenken over waarom ze denken zoals ze denken.”

De naam van zijn bedrijf heeft een Italiaanse geschiedenis. “Ik had ooit een Italiaanse schoonfamilie. Italianen kunnen enorm goed ruziemaken, maar vijf minuten later kan het ook helemaal weer goed zijn. Italianen weten hoe ze conflicten kunnen oplossen.” En dat is wat Jurjen de Wit met Inconflitto ook van plan is te doen.

Ogen open

“Ik heb eigenlijk wel vijf levens geleefd, maar altijd mijn ogen goed opengehouden.” De Wit zag veel facetten van het leven. Beroepsmatig was hij onder andere artiestenmanager, ondernemer en directeur van een beursgenoteerd bedrijf. Privé nam hij ook de nodige hobbels, met een scheiding als dieptepunt. “Ik heb gezien wat er kapot kan gaan, maar ook hoe het weer hersteld kan worden. Nadat ik mij erin heb verdiept hoe het zover kon komen, heb ik van die fouten veel geleerd.”

Jurjen houdt kantoor bij Fysio Gorredijk, een plek die op het eerste oog misschien niet voor de hand ligt. “Maar wel als je beseft dat 70 procent van het ziekteverzuim een gevolg is van stress. Conflicten op het werk, werkdruk, moeilijke privé-situaties. Zaken die allemaal doorwerken in het hoofd en het lichaam van mensen. Fysio is niet altijd een oplossing, soms werkt praten met iemand veel beter.”

Maar een gesprek alleen is lang niet altijd genoeg. Bemiddeling of mediation kan een volgende stap zijn. Volgens Jurjen zijn dat twee hele verschillende zaken. “Een mediator communiceert en faciliteert bij het vinden van een oplossing. Een bemiddelaar draagt zelf oplossingen aan. Dat was voor mij ook de belangrijkste les in de opleiding tot mediator. Bij een mediation doet mijn mening er niet toe.” Het vinden van oplossingen waarin beide partijen zich kunnen vinden is voor De Wit een belangrijk uitgangspunt. “Als je er een advocaat bij haalt, dan probeert die zijn opdrachtgever te laten winnen. Ik zoek duidelijk naar een win-winsituatie voor beide partijen. Ik begrijp dat mensen elkaar soms niet begrijpen en ik wil hen helpen om inzicht te krijgen in waarom ze denken zoals ze denken.”

Coach en adviseur

Naast het werken aan conflictbeheersing treedt Jurjen ook op als adviseur en coach voor ondernemers. Dat kan over allerlei facetten van het ondernemerschap gaan. “Bij veel bedrijven, zeker bij maatschappen van specialisten, zie je dat er veel vakkennis is, maar dat niet iedereen een goede ondernemer is. Dat is ook logisch, daar zijn de mensen ook niet voor opgeleid. Met mijn coaching probeer ik de passie te laten voortbestaan en tegelijkertijd het doelmatiger werken te stimuleren. Zo ben ik ook bij Fysio Gorredijk binnengekomen.”

Jurjen de Wit neemt de lezers van Sa! via columns de komende maanden regelmatig mee in zijn gedachtewereld.