Ondernemen

‘Kaakgebied vaak over het hoofd gezien’

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Kaakpijn, duizeligheid, hoofdpijn, nekklachten en oorsuizen. Klachten waar patiënten soms jarenlang mee rondlopen zonder dat een goede diagnose mogelijk is. Margo Zoetendal van Fysiotherapie Beetsterzwaag besloot daarom voor het deelgebied kaak-hals een speciale opleiding te volgen.

“Als je het over het kaakgebied hebt, zie je een waaier aan klachten. Mensen hebben bijvoorbeeld last van knappende kaakgewrichten, de mond die niet goed open en dicht kan en oorpijn.” Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is de verzamelnaam voor stoornissen van het kauwstelsel. “De diagnose stellen is erg belangrijk. Als iemand komt met bijvoorbeeld pijn in de kaak, dan wil ik zeker weten dat er geen ander probleem speelt. Dus vraag ik of de tandarts is geraadpleegd en bij oorsuizen of de kno-arts ernaar heeft gekeken.” Juist vanwege de vele mogelijke oorzaken kreeg ze tijdens haar master kaak-halsfysiotherapie onder andere les van een plastisch chirurg, een kaakspecialist en een logopedist.

Het kauwstelsel bestaat uit onder andere kauwspieren, kaakgewricht en gebit. Om het kaakgewricht heen zitten kapsel, banden en meerdere spieren. “Als er iets mis is met een van de onderdelen, kan dat lokaal pijn geven maar ook in de regio eromheen.” In haar praktijk vormen vrouwen met een jong gezin een grote doelgroep. “Ze hebben veel stress met de drukte van gezin en werk. Vaak zie je dat deze vrouwen tandenknarsen en veel spierspanning hebben in de kauwspieren en later de hele hals. Stress veroorzaakt veel spanning en geeft verkramping in het gezicht waar onder andere twee grote kauwspieren zitten. Je kunt je voorstellen wat het doet als er spanning op die spieren zit.” Naast stress kunnen klachten ook veroorzaakt worden door letsel, artrose, gebitsproblemen of verkeerde kauwgewoontes.

Een consult begint met een uitgebreide vraagsessie. Hoelang bestaan de klachten al, knappen of kraken de kaakgewrichten, is er pijn en waar, kun je een appel afbijten? Aansluitend doet de fysiotherapeut onderzoek. “Ik meet bijvoorbeeld of er overbeet is en hoe ver de mond open kan. In normale gevallen is dit drie vingers breedte.” Het leuke van dit gespecialiseerde deelgebied vindt Zoetendal dat de patiënt heel veel zelf kan doen. “Ik geef veel oefeningen mee om de kauwspieren te masseren en de functie van het kauwgewricht te verbeteren. Je leert ook technieken om klachten in de toekomst te voorkomen.”

Het plan van aanpak bestaat verder uit het afleren van gewoontes die leiden tot overbelasting. Zoals bewust kijken naar je kauwpatroon en zorgen dat je aan beide kanten goed kauwt, geen grote dingen in je mond stoppen en liever geen kauwgom kauwen. “En spanning vermijden. Die psychosociale factor is groot, spanning heeft veel invloed.” Afhankelijk van de complexiteit van de klachten bestaat de behandeling uit minimaal vijf sessies. “Soms kan dry needling ook onderdeel zijn van de behandeling van kaakklachten.” Margo Zoetendal is naast kaak-halsfysiotherapeut ook manueel – en dry needling-therapeut. Het team van Fysiotherapie Beetsterzwaag biedt daarnaast diverse andere specialisaties met als slogan ‘praktijk in beweging’.

fysiotherapiebeetsterzwaag.nl