Sport

Kalken met GPS

Camera Marije Geertsma Potlood Arend Waninge

Het hoofdveld van vv Jubbega is maagdelijk groen wanneer Eize Linstra en Gertjan Hilarius er woensdagmiddag met hun Intelligent One arriveren. Een uurtje later is het hele veld voorzien van nieuwe belijning. Volledig automatisch, op basis van GPS.

De voetbalvereniging investeerde afgelopen zomer 15.000 euro in het opknappen van het hoofdveld. “Gewoanwei kostet it mear as it dûbele”, vertelt Kaj Faber van de terreincommissie. “Mar wy ha hiele folle wurk sels dien.” Onder de groene mat ligt nieuwe drainage en een sproei installatie.

Eize en Gertjan zijn ondertussen onderweg om de locatie van de vier hoeken van het veld in te meten. Meer is niet nodig om de GPS-belijner aan het werk te zetten. De mannen van de voetbalclub kijken belangstellend toe. “At wy dizze linen der sels opsette moatte, binne wy in dei oan de gong”, denkt Piet Hofstee, ook lid van de terreincommissie. “Dit giet folle hurder.”

Onder indruk

Een klik op de I-pad en daar gaat de machine. Hij vindt zijn weg over het gras en neemt alle lijnen mee, inclusief de middenstip en de penaltystippen. Ook Tjalke Oosterbos is onder de indruk. Hij is verantwoordelijk voor de belijning van de vijf velden van de vereniging.

Linstra (Wijnjewoude) en Hilarius (Donkerbroek) zijn sinds deze zomer bijna dagelijks onderweg met het in Denemarken ontwikkelde apparaat. “It giet hurd. Gemeentes en ferienigingen sjogge it hielendal sitten. En at it fjild ien kear opslein is, giet in oare kear noch hurder.”

Nu het veld er ligt is de eer weer aan Oosterbos, die wekelijks de lijnen trekt. Als de doelen zijn geplaatst is Jubbega klaar voor de eerste thuiswedstrijd in de nieuwe competitie op 30 september.