Ondernemen

Kapster Annie doet stapje terug

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Na 21 jaar gooit Annie Veenstra het roer om. Per 1 januari wordt Annie’s Kapperij overgenomen door Linda Westerhof, een vertrouwd gezicht. Ze werkt al ruim zes jaar in de kapsalon aan de Breewei in Tijnje.

“Ik ha altyd tsjin mysels sein: as ik sechtich bin, stopje ik as selsstannige.” Dat tijdstip is nu gekomen, de kapsters hakten eind september de knoop door. Voor de klanten verandert er eerst weinig; Annie blijft aan als kapster. “Mar no as zzp’er. En ik hâld ek salon Voltawerk op ‘e Gordyk oan. Dêr bin ik ien dei yn de wike.” Annie’s Kapperij opende 13 jaar geleden, daarvoor was ze acht jaar kapster in Gorredijk.

Linda Westerhof is helemaal klaar voor haar eerste eigen salon. “Ik bin ta oan in folgjende faze. Mei Annie ha ik it der altyd wol oer hân. Dit momint siet der al jierren oan te kommen.” Linda werkt parttime in de Tynster salon, dat blijft voorlopig ook zo. Het ligt in de bedoeling dat Annie langzaam haar uren afbouwt. Tijdens drukke periodes springt Linda straks extra bij. Dat was eerst andersom, zegt Annie. “Sa no en dan nim ik in dei frij. Dan ha ik tiid om oare dingen te dwaan.” Naast Annie en Linda blijft ook parttime-kapster Petra de Grouw aan in de salon.

Van 29 december tot en met 4 januari gaat de salon dicht voor een grote metamorfose, zaterdag 5 januari (14.00-18.00 uur) volgt een feestelijke opening. Linda gaat de kapsalon volledig opnieuw inrichten. “Der komme nije spegels, stuollen, lampen en sithoekje.” Ze kiest voor een warme uitstraling met mosgroen op de wanden en bruine Chesterfield-look stoelen.

Online afspreken

Nieuw is de mogelijkheid om straks via de nieuwe website een kappersafspraak te plannen. “Klanten ha wolris trochskimerje litten dat se soks graach wolle. Want we bin twa dagen yn ‘e wike ticht en dan bist dochs lestich te berikken.” Ook de jongere generatie maakt vaak liever online een afspraak. De salon krijgt een nieuwe naam, die op 5 januari wordt onthuld; dan is ook de nieuwe site in de lucht.

Linda gaat werken met een nieuwe productlijn met uitgebreider assortiment styling- en verzorgingsproducten. Al een tijdje proberen ze in de salon de lijn uit, ze zijn hierover erg tevreden. Ook wordt een nieuwe lijn in scheerproducten voor heren gelanceerd. Een cursus ambachtelijk scheren staat nog bij Linda op het verlanglijstje.

De nieuwe salon wordt vooral een gezellige salon met aandacht voor de klant. Zo was het en zo blijft het. Geen massale knipfabriek waar je binnen tien minuten weer op straat staat, zegt Linda. Klanten kunnen rekenen op ervaren kapsters en kunnen genieten van een fijn bakje koffie. “Ik ha der safolle nocht oan om te begjinnen.”