SamenLoop voor Hoop

Kenneth wandelt 24 uur non-stop

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Ervaren langeafstandswandelaar Kenneth Damasco blijft tijdens de SamenLoop voor Hoop in Gorredijk dag en nacht doorlopen: 24 uur non-stop. Hoeveel kilometer hij dan uiteindelijk aflegt? “Hangt van de drukte af, maar ik ga wel over de honderd heen.”

Tochten van honderd kilometer of meer heeft Kenneth vaker gelopen. De ‘Dodentocht van Bornem’ in België bijvoorbeeld. “Iedere deelnemer krijgt onderweg wel een paar keer het gevoel dat het einde nabij is, vandaar die naam.” De uitdaging van de SamenLoop zit voor hem in het non-stop doorlopen, met slechts onderbrekingen om te eten, voor verzorging of sanitaire noodzakelijkheden. Zoiets deed Kenneth nog niet eerder. Hij denkt de krachtmeting vol te houden met behulp van een mentale truc. “Ik knip de 24 uur op in overzichtelijke stukken. Die truc sleepte mij er vaker doorheen op eindeloze tochten. Ik zeg dan bijvoorbeeld tegen mezelf: de komende drie uur ga ik lekker wandelen. Vervolgens: weet je wat, ik plak er nog eens twee uurtjes aan vast. En zo verder. Door mezelf een beetje voor de gek te houden, blijft het te bevatten.”

Team Turfhoeke

Kenneth is lid van het team van verblijfsaccommodatie De Turfhoeke. Eigenaren Maaike en Hessel kent hij nog uit de tijd dat hij met zijn gezin in Gorredijk woonde. “Deze zomer staan we een paar maanden bij hen op de camping in afwachting van de oplevering van ons nieuwe huis. Toen ze vroegen of ik wilde meedoen, zei ik natuurlijk direct ja.” Kenneth heeft een reputatie in de wandelwereld. Tijdens het honderdjarig jubileum van de Nijmeegse Vierdaagse was hij een van de honderd ererondelopers die viermaal overdag 55 kilometer liepen om tussendoor ’s nachts nog eens vijftig kilometer af te leggen. “’s Nachts loop je het lekkerst, dan daalt er een vredige rust over je neer. En aan het eind zie je de dag wakker worden.” In de nacht van de SamenLoop houdt wandelmaatje Dowina ten Wolde hem twaalf uur lang gezelschap ter ondersteuning.

Pastahapje en pannenkoek

Sinds zijn pensionering is Kenneth wandeltrainer en pelgrimbegeleider. “Ik loop als mental coach en steun en toeverlaat mee met groepjes die bijvoorbeeld de tocht naar Santiago de Compostella willen maken, maar er vooraf toch wat tegenop zien. Onderweg help ik hen over de moeilijke momenten heen.” Praktische tips heeft hij ook voor de deelnemers aan de SamenLoop: vooraf goed eten en onderweg goed drinken, zodat het lichaam voldoende mineralen, zouten en suikers binnenkrijgt. “Na een paar uur wandelen krijg ikzelf geen hap brood meer door de keel. Ik neem dan een pastahapje of een pannenkoekje, iets wat makkelijk naar binnen gaat. En zorg dat je onderweg warm blijft.”

Een praatje maken met degene die naast je loopt, helpt ook om de lange wandelbeproeving te doorstaan. “Hoe langer je naast elkaar loopt, hoe intiemer de gesprekken.” En ja, die zullen onvermijdelijk ook over kanker gaan; net als iedereen heeft ook Kenneth vrienden en collega’s aan de ziekte verloren. “Ik ben gisteren nog op de begrafenis geweest van een 33-jarige kennis, ze laat een kind achter. Dan denk ik: zij had 24 uur per dag kanker, wat ben ik blij dat ik 24 uur mag lopen.”

SamenLoop voor Hoop

Op 21 en 22 september lopen honderden wandelaars in Gorredijk de SamenLoop voor Hoop. Een 24-uurs wandelestafette om stil te staan bij kanker en geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De komende weken besteedt Sa! uitgebreid aandacht aan dit evenement.

Delen