Nieuws

Kijken, kopen en onderbroekenlol op de camping

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Verse aardbeien, gerookte vis en gehaakte Nijntjes. De toegangsweg naar camping De Wâldsang zag er donderdag wel eventjes anders uit dan gebruikelijk. “Wat een gezelligheid”, verzucht een bezoekster. En dat is precies de bedoeling tijdens de jaarlijkse braderie met rommelmarkt en kinderactiviteiten.

“Lekker zacht”, verzucht een blond meiske. Met een teddybeer van bijna haar eigen grootte loopt ze glunderend rond. “Deze mocht ik meenemen zonder geld.” Ook haar vriendinnetje wandelt rond met een grote knuffel. Nog even lopen de meiden terug naar de goedgeefse rommelmarktkoopman. Twijfelend. Zullen ze nog ruilen? In de andere hoek van het omheinde sportveldje druk gepruts met een blauw afdekzeil. Verdraaid, de zon is toch nog warm. “Ik woe dat ik in stikje tou hie”, verzucht de verkoopster. Ze ploft neer in haar stoel, de punt van het zeil dan maar in de hand.

“Ik bin faak wat fan it ouwehoeren.” Laat dat duidelijk zijn bij al wie verschijnt aan de kraam van Anita. Niet voor niks doopte ze haar kraam ‘Anita’s onderbroekenlol’. Want tja, een onderbroek passen in een marktkraam dat is niet niks. “Hoe kin je it no better oerbringe dan it sels te dwaan”, en met die woorden trekt ze een grote zwarte onderbroek pardoes over haar eigen kleding aan. “No, sa kinst sjen hoe ’t ie sit.” De nieuwsgierigheid is gewekt bij twee oudere dames. Ze bevoelen een stapel kleurrijke bh-topjes. Anita schiet toe. Pakt een wit topje en trekt het over haar shirt. Steekt haar handen er bij in en rekt het topje uit. “Dit is ien maat. Mar sjoch ris, der past noch hiel wat by yn.” En o ja, die topjes met vlinders daar kun je de cupjes uithalen. Want, zegt Anita, die losse cupjes zijn voor die vrouwen die altijd met stijve tepels lopen en niet willen dat de mannen dat zien.

Op haar vaste stek, net voorbij het restaurant, hebben Lammie Haanstra uit Harkema en haar familie een grote lading tweedehands spulletjes uitgestald. Ze viert al dertig jaar haar vakantie op De Wâldsang, samen met een hele stoet familie. Het hele jaar verzamelen ze spulletjes om te verkopen op de jaarlijkse markt. “We ferkeapje it foar in lyts pryske foar de minsken mei in smalle beurs.” Vlak naast haar heeft Andreas Weidenbruch uit Heerenveen zijn onlangs gestarte hobby uitgestald: houten bordjes met gebrande tekst en afbeeldingen. “Toen ik revalideerde bij Revalidatie Friesland heb ik dit geleerd.” Voor zijn werk is hij afgekeurd, de hobby is een mooie opvulling. “Ik ben blij als ik met de verkopen de kosten voor het materiaal er uit heb.”

De braderie wordt nu voor het zesde jaar georganiseerd door campinggast Klaasje ten Veen. “Wy fasilitearje en ha der fierder gjin omsjen nei”, vertelt campingbaas Jan Willem Russchen. “We sizze altyd tsjin Klaasje: rop mar watst nedich hast, wy regelje it.” De camping beleeft een topseizoen. Dat heeft, denkt Russchen, niet alleen te maken met het prachtige vakantieweer. Ook het vijftigjarig jubileum van de camping en de in het voorjaar geopende indoorspeeltuin Joepie Toepie trekt extra bezoek. Voor Klaasje ten Veen is het organiseren van de braderie een leuke uitdaging. “Ik organisearje ek oare merken sa as de hobbybeurs fan De Sweach. Hjir op De Wâldsang bin altyd wol campinggasten dy’t meihelpe wolle mei opbouwen en opromjen.”