Cultuur

Een kijkje achter de schermen van Oerrock

Camera Willy Wilpstra Potlood Wim Bras

Drie avonden lang dromt 11.000 man publiek rond op een festivalterrein van iets meer dan een hectare. Grofweg een vierkante meter bewegingsruimte per bezoeker. Hoe hou je dat feestelijk? En bovenal: hoe hou je dat veilig?

Op verzoek van Opsterlands burgemeester Ellen van Selm gaf Oerrock een kijkje achter de schermen aan haar collega-bestuurders uit de buurgemeenten. “Ik ben gewoon trots op wat hier gebeurt.” Na het succes van vorig jaar ging de Oerrockorganisatie met het gemeentebestuur om tafel over de uitbreiding van de vergunning. Oerrock wilde naar een publiekscapaciteit van elfduizend per dag. Van Selm: “Wij hebben niet de kennis in huis om zo’n aanvraag goed te kunnen beoordelen, maar we hadden wel door dat er meer bij kwam kijken dan simpel opschalen met mensen en meters.” Van Selm klopte aan bij haar ambtgenoot in Oost-Gelre, met het verzoek voor een rondleiding op de Zwarte Cross. “Dat was bijzonder informatief en het was een hartstikke leuk uitje. Dat leek me voor Ureterp ook een goed idee.”

Onder de indruk

En zo deint het Opsterlands bestuur schouder aan schouder met de collega’s uit de buurgemeenten mee op de stevige rock van Anouk, voordat festivalvoorzitter Sietze Boonstra het gezelschap voor een uiteenzetting meeneemt naar de vrijwilligerstent. Burgemeester Tom van Mourik (Smallingerland) ziet nog even kans om in de kleine tent een ontdekking te doen. “Vuig, wat een lekker bandje is dat.” Maar het meest onder de indruk is Van Mourik toch als de kerncijfers van Oerrock de revue passeren: 400 vrijwilligers, 170 sponsoren, het eigen systeem waarmee de Oerrockvrijwilligers onderling communiceren, het Oerrockrestaurant voor de artiesten, het veiligheidsdraaiboek van 45 pagina’s. “Ongelofelijk dat een dorp dat voor elkaar weet te krijgen.”

Niet op het randje

Oerrock wil het veiligste festival van Nederland zijn, maakt Boonstra duidelijk. Onder andere door overcrowding tegen te gaan. “We willen niet op het randje zitten.” In drie groepen bekijkt het gezelschap vervolgens buiten met eigen ogen wat die ambitie inhoudt. Met 22 bewakingscamera’s overziet de controlepost van InfraWatch het gehele festivalterrein. “Bij een opstootje of een ongelukje is de ordedienst of de EHBO zo ter plekke”, legt Boonstra uit. De hulpverleners gebruiken daarvoor het ‘veiligheidsgrid’; de met boter-kaas-en-eierenvakjes overtrokken plattegrond van het terrein. “Een verstuikte enkel in D8 is zo in een mum van tijd bekend bij de dichtstbijzijnde EHBO-post.” Daarnaast kent Oerrock buitenom een aparte calamiteitenroute die de ambulance of de brandweer vrij baan garandeert. Van Selm benadrukt de goede verstandhouding tussen Oerrock en Opsterland. “De organisatie zegt niet: gemeente hou nu eens op met zeuren, maar ze pakken aan en doen er nog een schep bovenop. Dat tekent de professionaliteit.” Haar collega-bestuurders is de burgemeester intussen uit het oog verloren. “Nou ja, die vermaken zich wel.”