Nieuws

Koninginnespelen op verjaardag koningin Maxima

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Het gerucht gaat dat koningin Maxima zelf komt kijken. Zou het waar zijn? Ze is in ieder geval wel uitgenodigd voor de allereerste Koninginnespelen van Beetsterzwaag. Donderdag kleurde het dorp weer even oranje, vierhonderd basisschoolleerlingen vierden op deze verjaardag van de koningin een feestje.

Beetsterzwaag Om praktische redenen, en omdat het rond Koningsdag al druk genoeg is in het dorp, besloten cbs de Paedwizer, obs de Trime en School Lyndensteyn dit jaar geen Koningsspelen te houden maar in plaats daarvan Koninginnespelen. Vijf jaar geleden organiseerden de drie scholen een gezamenlijk ontbijt aan lange tafels in de Hoofdstraat. Cees Dijkstra van de ouderraad van de Paedwizer: “Dat wie sa leuk dat we it no wer dogge. Net wer yn de Haadstrjitte, dat is lestich foar de bedriuwen. Mar dit nije Tiny Mulderplein is der in moai plak foar.”

Het plein naast de Buorskip kleurt langzaam oranje. Op de vele biertafels staat brood, beleg en fruit klaar. De kinderen schuiven aan. Waarom het vandaag feest is? “Maxima is jarig”, roept een groep meisjes in koor. Ze wordt 47 jaar hebben de dames uitgezocht. Denken ze dat de koningin zelf vandaag nog langskomt? “Nee, omdat ze haar verjaardag thuis zal vieren.” Om warm te blijven op deze frisse ochtend doen de meisjes maar wat spelletjes. De Cupsong met kartonnen bekers is geen goed plan, ze waaien weg. Het klapspelletje Willy Wortel dan maar. Het werkt aanstekelijk, de tafel ernaast gaat los met ook al een vrolijk handjeklapspel.

Als ook de laatste leerlingen zijn gearriveerd kan het feest beginnen. Cees Dijkstra vertelt dat koningin Maxima vandaag niet kan komen maar dat  ze in burgemeester Ellen van Selm een goede vervangster hebben. Het plein is heel geschikt voor dit soort feestjes zegt de burgemeester. “We gaan nu kijken of je het ook voor een ontbijt kunt gebruiken. En als dat lukt, gaan we het vaker doen.” Ze wordt in de rede gevallen, er is telefoon. “Goedemorgen majesteit.” De telefoon gaat op de speaker en dan klinkt over het plein: “Ik wil jullie een heel gezellige dag toewensen.” De woorden van de ‘koningin’ worden beloond met applaus en een hieperdepiep hoera.

De drie basisscholen in Beetsterzwaag werken regelmatig samen. In het kader van LF2018 zijn de Koninginnespelen groter aangepakt. Samenwerken is ook het doel voor de toekomst.  Tseard Fabriek, directeur School Lyndensteyn: “Integratie van de verschillende leerlingen van onze scholen is ons doel. In Beetsterzwaag wordt al een tijd nagedacht over een gezamenlijke campus voor basis- en speciaal onderwijs. De Koninginnespelen is een prachtig evenement in aanloop daar op.”

Broodzakken ritselen, boterhammen worden besmeerd met jam, een eitje wordt gedopt. Als de magen straks gevuld zijn, volgen de Koninginnespelen. Leerlingen uit de onderbouw gaan naar het poppentheater bij de Paedwizer waar ook kleuterdans en Oud Hollandse spelen zijn. De middenbouw vermaakt zich bij de Trime met onder andere breakdance, voetbal en Schotse spelen. Voor de oudste kinderen is bij School Lyndensteyn Mondriaan schilderen en vloggen en outdoorsport. In de sporthal van Revalidatie Friesland staan rolstoelen klaar voor racerunnen en mag de klimwand bedwongen worden.