Cultuur

Kunst moet je ziel raken vinden ze bij Galerie Autrevue

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Kijken naar kunst is een vak apart. Kunst zo te kijk zetten dat het je ziel raakt, is een meesterstuk. En dat is in vertrouwde handen bij Randolph Algera en Gabriëlle Westra, beiden Master of Arts. Samen runnen ze, op de grens van De Knipe en Heerenveen, Galerie Autrevue. Wat letterlijk betekent: een ander uitzicht.

“Voor het begrijpen van moderne kunst heb je een boek nodig”, stelt Randolph Algera. “Naar klassieke schilderijen kun je kijken en het gewoon mooi vinden. Dat proberen we bij Autrevue te vertellen.” Algera en Westra studeerden beiden af aan onder andere de Klassieke Academie in Groningen. “In tegenstelling tot andere opleidingen is dat een vakschool waar de nadruk ligt op beheersing van schildertechnieken en bijvoorbeeld anatomie. Bij Autrevue exposeren we alleen (sur)realistisch werk van getalenteerde binnen- en buitenlandse kunstenaars, waarbij de ene kunstenaar het realisme wel vrijer interpreteert dan de ander.”

Steampunk

Randolph maakt zelf surrealistisch werk; een vleugje sciencefiction in herkenbare setting, ook steampunk genoemd. Hij geeft les aan de Klassieke Academie en exposeert over de hele wereld. Kunstschilder is hij nu zo’n tien jaar. Wat echter het verhaal van Algera bijzonder maakt, is dat hij ooit begon als huisschilder en zich specialiseerde als decoratief schilder. Nog steeds is hij erkend restaurator, ook van schilderijen. Als eerste, mogelijk enige, is hij in het bezit van drie meesterdiploma’s: schilderen, wandbekleding en penseeltechnieken.

In 1994 startte hij Art-Decor met als specialisaties onder andere restauratie en conservatie van beschilderde historische binnenruimtes in binnen- en buitenland. Hiervoor voert hij ook archief-, laboratorium- en kleuronderzoek uit. Zo won hij in 2013 de allover Nationale SchildersVakprijs en een eerste prijs voor het best gerestaureerde project, de jugendstil-villa RamsWoerthe in Steenwijk. “Alles wat met verf te maken heeft, vind ik prachtig, de aanvragen houden niet op.” Samen met echtgenote Gabriëlla verzorgde hij het complete interieur van de afgebrande kerk op Ameland; van vloer tot plafond. Wat nog over was van de plafondschildering, werd geconserveerd. “We hebben alles zelf gemaakt, tot aan de gebrandschilderde ramen.” Hiermee schreef Algera eigenlijk moderne kerkgeschiedenis.

Beleving

“Op 5 november starten we een echt mooie expositie ‘Surrealisme, Steampunk, Absurd’ bij Autrevue. We haken dan een beetje aan bij de huidige expositie in Museum Belvédère over kunst in games. Van een pas afgestudeerde kunstenaar hangt bij ons dan bijvoorbeeld een groot doek, waarop hij zichzelf in een game heeft gezet, prachtig mooi.” Wat er ook aan zit te komen is het Wild Art Diner op 19 november in Restaurant Tjaarda in Oranjewoud. “We zijn hiervoor met jagers op pad geweest, die liggen de hele dag in een greppel, zien de wolken en genieten van de natuur. Bij het Wild Art Diner gaat het om de beleving, niet om de jacht zelf. Er staan bomen, zijn schilderijen, verhalen en een jagerskoor. En een viergangenwildmenu. Na afloop is er een veiling ten bate van het Agrarisch Natuurfonds Fryslân.”

Al vaker organiseerden Algera en Westra Art-Diners, waarbij het gaat om de totaalbeleving. “Het idee is om een hele wereld te bouwen rondom de kunst. We houden ervan om mensen mee te nemen in de schilderwerken, de dingen in het juiste perspectief te zetten als het ware.” Want kunstbeleving is net zo belangrijk als het kunstwerk zelf. www.autrevue.nl art-decor.nl

Delen