Cultuur

Kunstlokaal №8 bestaat tien jaar  

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Er stond een grote expositie gepland met alle kunstenaars die ooit bij hen exposeerden. Birgit Speulman en Marcel Prins van Kunstlokaal №8 dachten al na over een grote geschikte ruimte waar ze hun tienjarig jubileum op deze manier konden vieren. Corona maakte een wijziging van de plannen nodig, nu is er kunstwebwinkel MUSEO. 

Het zou een groot feest worden deze zomer. Marcel: “We wilden de tentoonstelling een meerwaarde geven. De kunstenaars mochten een introducee meenemen van een andere generatie dan die van henzelf. Zo krijg je verjonging.” 

Bovendien kom je zo kunstenaars tegen die anders onder de radar blijven, vult Birgit aan. Geheel in stijl van het Kunstlokaal, dat meerdere duotentoonstellingen per jaar organiseert, was het plan om de koppels samen een duo-opstelling te laten maken. Marcel: “Dat betekende honderd tot honderdvijftig kunstenaars in totaal.”  

Op het moment dat ze hierover gingen nadenken, sloeg corona toe. Birgit: “We schuiven het op de lange baanhet komt wel een keer.

We willen dat het echt een feest wordt en niet zo’n expositie die je vanuit de auto moet bekijken.” Marcel: “En we willen contact. Dat is ook het hele idee achter de jubileumtentoonstelling: elkaar leren kennen.” 

Om toch een positieve draai aan de coronatijd te geven, hebben Birgit en Marcel zichzelf een cadeautje gegeven: de kunstwebshop MUSEO. Marcel: “We hebben dit de wereld in geschopt omdat we nu niet op een andere manier kunnen communiceren en toch kunst bij de liefhebbers willen brengen.”

Op maandag 1 maart ging de webshop (museo.kunstlokaalno8.nlin de lucht, binnen twee uur waren al twee verkopen geregeld. Het eerste kunstwerk ging naar Amsterdam, het tweede naar Basel in Zwitserland.  

Voor de webshop vroegen ze kunstenaars die ooit bij hen exposeerden, multipleswerk in oplage, aan te leveren. Bijvoorbeeld meerdere afdrukken van foto’s, etsen of zeefdruk. Marcel: “Er zijn zelfs kunstenaars die speciaal voor ons een serie hebben gemaakt.

Veel werk is op kleiner formaat, zodat het betaalbaar blijft.” Samen met ‘hun’ kunstenaars vormen ze een soort familie zonder dat de kunstenaars gebonden zijn aan de galerie. Ook de webshop is een soort familie aan het worden.

Birgit: “We hebben een groep gemaakt van de deelnemende kunstenaars. Tien procent van de opbrengst gaat naar deze groep, later beslissen we in de groep wat er met dit geld gaat gebeuren.” 

Tot en met 28 maart draait de 42e duotentoonstelling, met werk van Wim Biewenga en Mariëtte van Erp. Marcel: “We zoeken altijd duo’s die elkaar iets te vertellen hebben, vaak kennen ze elkaar niet. Het werk van Mariëtte is aards en geworteld in haar Brabantse geboortegrond.

Ze kijkt letterlijk met blind vertrouwen; dat wat ze ziet tekent ze blind op een vel carbonpapier. Wim maakt abstracte geometrische kunst vanuit zijn herinnering aan wat hij gezien heeft. Beiden maken beelden uit hun omgeving, maar verwerken deze op verschillende manieren.” kunstlokaalno8.nl