Cultuur

Kunstweekend: creatief met zand

Potlood Arend Waninge

Een zandsculptuur bouwen. Dat gaat wel wat verder dan het traditionele zandkasteel op het strand. Sikke-Bart Frieling uit Groningen weet hoe het moet. Hij is als zandcarver al jaren professioneel met zandsculpturen bezig en reist door het hele land en over de hele wereld om de mooiste creaties te maken. Nederland telt inmiddels circa 25 zandkunstenaars. Tijdens het Kunstweekend is Sikke-Bart in Beetsterzwaag. “In twee dagen heb je niet veel tijd om iets groots te maken, maar in het kader van het thema reizen maak ik waarschijnlijk een impressie van de Big Ben en het Colosseum.”

Maar dat is niet het enige. Sikke-Bart neemt ook allerlei materialen mee, waarmee kinderen en hun ouders een workshop zandsculptuur kunnen volgen. “We vertellen de basistechnieken en hoe je van zand en water goed stevig uitgangsmateriaal kunt maken om mee te bouwen.” Er is met zand veel mogelijk. In 2010 werd in China zelfs een zandpiramide van 23 meter hoogte gemaakt. “Dat gaat in Beetsterzwaag natuurlijk niet lukken, maar we kunnen er wel iets moois van maken. We laten zien hoe je met kleine details hele mooie dingen kunt maken. Met het juiste gereedschap zet je grote vormen uit, zoals bijvoorbeeld de muren en het dak van een droomhuis. Met fijner gereedschap mag je daarna de details zoals ramen en deuren aanbrengen.”

Met zijn zandsculpturen neemt Sikke-Bart Frieling de kijker graag mee op reis door de eigen fantasiewereld. Of het nu bestaande bouwwerken, draken, schepen of sprookjeskastelen zijn, zijn sculpturen prikkelen de fantasie van de kijker, door de Anton Pieck-achtige stijl en leuke details. Sikke-Bart begon als kind in de zandbak in de tuin van zijn ouders in Kollum al zijn eigen fantasie vorm te geven. In 1991 stond hij mede aan de wieg van de introductie van zandsculpturen in Europa. Sikke-Bart studeerde architectuur en is daarom ook gespecialiseerd in het maken van zandarchitectuur. Tijdens het Kunstweekend is hij te vinden bij pannenkoekenrestaurant Baboeshka. zandvorm.nl