Cultuur

Kunstweekend: lichtkunstenaar Allart Okx

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

 

Lichtkunstenaar Allart Okx was vorig jaar al te gast op het Kunstweekend Beetsterzwaag. Het smaakte naar meer. Zeker toen de organisatie hem een ruimte in De Buorskip aanbood waar het ook mogelijk was een donkere omgeving te creëren. “Dan komt mijn werk het best tot zijn recht.

In de zaal speelt Okx met het thema reizen. “Reizen en tijd zijn al sinds mensenheugenis met elkaar verbonden. Ook speelt licht in reizen vaak een belangrijke rol, bijvoorbeeld door de stand van de zon, de maan, of het navigeren op de sterren. Die elementen houden mij al van jongs af aan bezig. Als kind was ik al gefascineerd hoe de binnenvallende zonnestralen dagelijks hun reis over de muur van mijn ouderlijk huis aflegden. Ik ontdekte dat de stralen zo rond acht uur de kamer weer verlieten. En naïef als ik was probeerde ik ze dan te pakken of mee te nemen. Vanzelfsprekend lukte dat niet, al deed ik met spiegeltjes en dergelijke mijn uiterste best. Dat fascineert mij nog steeds en met een verleden als lichttechnicus besloot ik mijn liefde voor glas, licht, elektronica en software te combineren in een kunstvorm. Dat zijn uiteindelijk tijdsbeelden, lichtklokken en lichtobjecten geworden.”

Ook denkt Okx vaak aan hoe boeren het in het verleden opereerden. Ze hadden geen klok, maar gebruikten geluid, licht, de natuur, het gedrag van de dieren. “Dat is heel fascinerend. Ik ben zelf iemand die gestrest kan worden van tijd. Een groot deel van ons bestaan zijn we ook met tijd bezig. Kom ik niet te laat? Red ik het nog? Is er tijd over? Hoe laat is het? Haal ik de deadline? Door zenmeditatie ben ik tijd anders gaan voelen. Zo ontstond de behoefte tijd instinctief visueel en daarmee misschien iets aangenamer te maken.”

Met zijn werk in Beetsterzwaag, komend weekend wil Okz proberen de druk van de tijd de halen. Hij koppelt kleurveranderingen aan tijd. Door te versnellen, te vertragen of achteruit te lopen. “Dat doe ik door middel van licht en projectie, maar ook enkele van mijn tijdsbeelden en lichtklokken zullen speciaal voor dit culturele weekeinde een passende softwareversie krijgen om het thema kracht bij te zetten.”