Cultuur

Kunstweekend: Muzikale reis langs vijf stations

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

 

Het thema Reizen wordt door een groep professionele muziekdocenten van Ars Musica letterlijk genomen door zowel komende zaterdag als zondag tussen 13.00 en 16.00 uur twee muzikale reizen door het centrum van Beetsterzwaag te organiseren. Op vijf stations, verspreid over het dorp, spelen zij muziek uit verschillende tijdperken.

Wie de muzikale reis van station tot station volgt, komt in aanraking met muziek uit vijf verschillende eeuwen. De tweede route, in de voetsporen van Tinco, brengt de reiziger in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Op ieder station zijn voortdurend korte optredens van circa twintig minuten.

Bij Cafetaria De Jong spelen Cees Bouma (accordeon) en Berty de Jong dansen en liederen uit het Hongarije rond 1900, van Brahms tot Bartok. Bij de galerie van Eja Siepman spelen Stephan Mooibroek en zijn gitaarleerlingen Franse muziek uit de 20e eeuw: musettes, chansons, maar zeker ook Django Reinhardts zigeunermuziek. In de Tropische Kas klinkt de straatmuziek uit het Nederland van rond 1650, gespeeld door Paul van der Voort. Kijken en luisteren, maar meedoen kan ook. Gewoon ertussen gaan staan en meezingen en spelen met de mooie liefdesliederen en vrolijke boerendansen. In De Buorskip gaat de muziek terug naar Oostenrijk in het midden van de 19e eeuw. Anne Vos-van Dijk met het volwassenensemble van Ars Musica speelt salonmuziek die een lach op de gezichten van muzikanten tovert. Deze lichtklassieke achtergrondmuziek creëert een luchtige en vrolijke sfeer. Zwierige walsen en nostalgische klanken. In het Lycklamahûs gaat Marianne Heeres een eeuw verder terug naar Duitsland rond 1750. Samen met ensemblespelers van Ars Musica speelt zij de prachtige muziek van de 18e eeuw met werk van Telemann, Bach, Boismortier en Vivaldi, de grote namen van de barokmuziek. Het vrouwenkoor Femmes Vocales van Claartje van Dokkum heeft geen vaste plek. Zij trekken al zingend van station naar station.