Sport

Laatste avond Opsterlandse Wampex

Potlood Renske Woudstra

Bij de derde Opsterlandse Wampex 2018 werd afgelopen vrijdag gestreden om de Reinder de Vries-bokaal. Winnaar werd Survivalteam.nl uit Borne. Met een zeer snelle looptijd van slechts 4.26 uur en één gemiste letter scoorden zij een eindresultaat van 4.41 uur.

De Seis Cojones uit Jistrum werden tweede met een eindtijd van 5.38 uur met drie gemiste letters. De derde plaats is behaald door de Sjonnies uit Assen, met een perfecte letterkaart en een eindresultaat van 6.28 uur. Aan deze derde editie deden in totaal 608 deelnemers, verdeeld over 112 teams, mee. Daarvan liepen 32 teams de verkorte versie van ruim 21 kilometer. De groep Eerste Onderaan deed haar naam eer aan. Met 11.30 uur waren zij het langst onderweg. De laatst binnengekomen groep meldde zich om 7.36 uur in mfc De Wier. Naast één complete groep vervoerde de bezembus van Taxi Moll 23 uitvallers naar de finish.

In totaal deden aan de drie evenementen van de 43e Opsterlandse Wampex 1.626 personen mee, verdeeld over 295 teams. De Wampex trekt deelnemers uit het hele land. Ook uit het Belgische Lier meldde zich een groep. Daarnaast verschenen deelnemers uit de Verenigde Staten, Brazilië, Portugal, Spanje, Oostenrijk en Duitsland aan de start. De organisatie verstrekt sinds 2017 Engelse routebeschrijvingen aan de buitenlandse gasten.

De route liep nagenoeg helemaal binnen de grenzen van Opsterland. Bijna vijftig particuliere landeigenaren ontvingen de Wampex gastvrij en werkten actief mee om het evenement mogelijk te maken. Ter ere van LF2018 waren tradities als aaisykjen en fierljeppen in de route verwerkt. Als eindpunt van de culturele route lag een LF2018-skûtsje in een dobbe aan de Mounleane in Ureterp.

Delen