Nieuws

Lagere lasten door Verzilverlening

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Vorige week ontving Joan de Mars een bloemetje uit handen van wethouder Libbe de Vries. De 69-jarige inwoonster van Terwispel is de eerste inwoner van Opsterland die gebruikmaakt van de Verzilverlening. Joan vroeg de lening aan om haar huis beter te isoleren. “Mijn stookkosten moeten omlaag, ik wil ook nog een beetje leven.”

Joan woont in een huis uit 1910, in de buurt bekend als ‘Het huis van de Wilde Bakker’. “Vraag me niet waarom. Maar je kan nog wel zien dat hier vroeger een bakkerij heeft gezeten.” Ze wijst op de dikke balk in de woonkamer die nog de scheidslijn aangeeft tussen het voormalige winkel- en woongedeelte. Met haar man Jeep dreef Joan er 42 jaar lang een hengstenhouderij. “In het begin gebruikten we de oude mengketels van de bakkerij nog als voertroggen voor de paarden.” Sinds het overlijden van Jeep bouwt Joan de hengstenhouderij geleidelijk aan af. “Ik heb nog elf paarden staan, de oudste is 26 jaar.”

Flinke gasrekening

Toen Jeep nog leefde hebben ze al het nodige verbouwd, maar aan de voorkamer kwamen ze nooit toe. In de grote ramen zit nog enkel glas en een aantal van de kozijnen is aan vervanging toe. Ook is het voorgedeelte niet geïsoleerd. “Het tocht hierbinnen behoorlijk, ik heb elke maand een flinke gasrekening. En alles stijgt, behalve de AOW.” Na al die jaren zit er een behoorlijke overwaarde op het huis, dus stapte Joan naar haar bank. “Die reageerde heel terughoudend. En met AOW en een klein pensioentje kom je natuurlijk niet ver. In de Sa! las ik toevallig de aankondiging over de Verzilverlening, daar ben ik toen achteraan gegaan.”

Langer in eigen huis

Met de Verzilverlening kan Joan maximaal 20.000 euro lenen tegen een vaste lage rente van 1,7 procent, twintig jaar lang. De gemeente stelt de lening beschikbaar voor woningaanpassingen en verduurzaming, zodat ouderen (vanaf 55 jaar) langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. De overwaarde dient als borg voor de lening. Hoe het werkt? Joan: “Hetzelfde als bij een bouwdepot. Vooraf geef ik aan waar ik het geld aan wil besteden en vervolgens dien ik de facturen in bij de gemeente. De rente over de lening telt de gemeente er elk jaar bij op. Ik heb verder geen extra kosten, maar mijn maandelijkse lasten dalen straks wel. En terugbetalen hoeft pas als ik kom te overlijden of bij verkoop. Ik wil hier graag blijven wonen, met de looptijd van twintig jaar dient de Verzilverlening mijn tijd wel uit.” Joan gebruikt het geld om de kozijnen te laten vervangen en om dubbel glas te plaatsen. Ook wil ze de zoldering isoleren. “Niet te ingewikkeld, gewoon op de vloer, ik kom toch nooit boven.” opsterland.nl/verzilverlening