Nieuws

LDODK: de Oranjejeugd

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Schitteren met zowel LDODK als met Oranje. Dat willen de zes jonge korfbaltalenten bij LDODK/Rinsma Modeplein die deel uitmaken van de nationale jeugdselecties. De drie dames en drie heren stellen zich voor. 

Eline Haan (19)
Selectie LDODK en Talent TeamNL

DEF Eline Haan uit Groningen weerstond bij Ritola in Zuidlaren lange tijd de lokroep van hoger spelende ploegen, maar nu vond ze de tijd rijp voor een overstap naar LDODK. “Ik voelde me direct welkom. Trainer Henk Jan Mulder kende ik al van mijn tijd in de noordelijke jeugdselecties. Ik weet dat ik hier veel kan leren.” Daar is ze in de eerste maanden ook al in geslaagd. “Ik heb echt stappen gemaakt. Verdedigend moet ik mij nog verbeteren, bijvoorbeeld bij het helemaal platleggen van een tegenstander en het overzicht bij voorverdedigen.” Aanvallend klopt het wel. “Ik heb een goed schot en loop slim op tweede kansen en afvallende ballen.”

Sinds kort zit Eline bij de selectie van Talent TeamNL, het vroegere Jong Oranje. Een eerste beloning en ook dat waar ze op mikte bij haar overstap. “Ik wist dat ik bij LDODK een grotere kans zou hebben op een Nederlandse selectie. Dat dit nu al is gelukt, daar ben ik heel blij mee.” Volgende stap voor Eline is het maken van haar debuut in de Korfbal League en met Talent TeamNL presteren op de Korfbal Challenge.

Eline de Haan.

Marlou Kuiper (19)
Selectie LDODK en Talent TeamNL

“Het was tijd voor een nieuwe uitdaging”, vertelt Marlou, die als klein meisje haar ouders en zus volgde naar het korfbalveld in Assen. “Ik speel nu met betere spelers om me heen en die hogere weerstand maakt mij beter.” Haar doelen zijn duidelijk: Marlou wil een vaste waarde worden in het eerste van LDODK. “Maar eerst gaat het erom dat ik me ontwikkel, ervaring opdoe en af toe speelminuten kan maken in de Korfbal League.”

Ze heeft als jeugdinternational al een aardige erelijst. Met Nederland onder 17 werd ze twee keer wereldkampioen en eerder dit jaar veroverde ze goud op het EK onder 19 in Leeuwarden. Nu mikt ze op presteren met Talent TeamNL. Een andere mooie herinnering: “De play-offs halen met de junioren van AVO. Helaas haalden we de Ziggo Dome niet. Wie weet lukt dat met LDODK wel.”

Marlou Kuipers.

Julian Frieswijk (18)
Selectie LDODK en Talent TeamNL

De achternaam Frieswijk schept verwachtingen in korfballand en Julian – zoon van Evert en Jannie, broertje van international Marloes – moet in staat worden geacht die status waar te maken. Hij werd zo ongeveer met een korfbal in de hand geboren, in een echt SCO-nest. Na twee jaar in de junioren van DOS’46 keerde hij terug in Oldeholtpade, maar dit seizoen was het tijd voor de grote sprong naar een club in de Korfbal League. “Er staat een mooie groep bij LDODK waar ik me goed kan ontwikkelen. Ik wilde gewoon nu naar het hoogste niveau.”

Verdedigend moet het nog beter, maar aanvallend is Julian allround. “Ik kan in de aanval alles doen wat de trainer me vraagt.” Op het veld had hij al eens een basisplaats, iets wat Julian in de zaal hoopt te herhalen. “Korfbal is een heerlijke sport, heel sociaal. Er hangt altijd een mooie sfeer.”

Julian Frieswijk.

Marvin Piepers (18)
Selectie LDODK en Oranje U19

Marvin is bezig aan zijn tweede seizoen bij LDODK, afkomstig van Drachten waar hij als B-junior in het eerste debuteerde. “Ik ben bij LDODK gekomen omdat ik een stapje hogerop wilde, met tegenstand van de beste spelers van Nederland. Dan leer je sneller en heb je al een voorsprong op leeftijdsgenoten, bijvoorbeeld bij selectieronden van Noord onder 19 of Nederland onder 19.” Dat werkt in ieder geval, Marvin was erbij tijdens het vorige EK.

Verbeteren? “Zoveel, maar voor nu vooral constanter schieten en meer goals maken.” Nu al sterk? “Spelen vanuit de rebound en van daaruit mijn kansen nemen.” Marvin heeft een opvallend voorbeeld in de sport: Tom Brady. “De quarterback van de New England Patriots, een Amerikaans American Football-team. Als één van de laatsten gekozen, omdat niemand het in hem zag zitten en hij te slecht zou zijn, maar 18 jaar later de beste die ooit gespeeld heeft.”

Marvin Piepers.

Ran Faber (16)
LDODK A1 en Oranje U17

Ran is een kind van de club. Op zijn vierde werd hij lid van LDODK, als telg uit een echte korfbalfamilie. “Sinds de eerste training ben ik verslaafd. Het is een gezellige sport, doordat het gemengd is. En de combinatie van fysiek en tactiek spreekt me aan.” Hij speelt het liefst in de zaal. “Het spel is met de schotklok sneller en je hebt geen last van weersinvloeden.” Voor Ran is er uiteraard geen andere club dan LDODK. “Hier ben ik begonnen en hier wil ik Korfbal League spelen. Met de A1 spelen we ook op het hoogste niveau. Daar moet je zeker aan de bak. Geen probleem, daar word je beter van.”

Kleine, snelle heren verdedigen is een uitdaging voor de lange Ran, die aanvallend anderen graag beter laat spelen, maar ook een goed schot heeft. Hoogtepunt als korfballer: een basisplaats bij Nederland onder 17 in de gewonnen WK-finale en het winnen van het NK 1-tegen-1 bij de B’s. “Stiekem droom ik nu van een klein debuut in het eerste, dit seizoen.”

Ran Faber.

Charlotte de Jong (16)
LDODK A1 en Oranje U17

Met haar zwemdiploma’s op zak ging Charlotte de Jong korfballen bij Hoogkerk. Ze bleek een talent. Dit seizoen speelt ze voor het eerst bij LDODK, in de  A1-junioren. “Hier heb ik meer uitdaging voor mezelf dan bij Hoogkerk. Op die manier kan ik groeien.” Ooit de Korfbal League halen zit al in haar achterhoofd. De in Groningen wonende Charlotte is een aanvallende dame; haar snelheid en acties zijn haar belangrijke wapens. “Wat beter moet is mijn overzicht in het spel en stabiel presteren.”

Met LDODK A1 wil ze in de zaal in de top-3 van de hoofdklasse eindigen. Daarnaast hoopt ze de definitieve selectie van Nederland onder 17 te halen. Charlotte heeft een voorbeeld bij LDODK: Diana van der Vorst. “Zij heeft mij als klein meisje bij Hoogkerk leren korfballen. Diana speelde destijds in Jong Oranje en wat ze daar leerde, bracht ze over op ons.”