LDODK-bijlage

LDODK is eerste korfbalclub met nieuw analysesysteem

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Topsport en innovatie gaan hand in hand. LDODK/Rinsma Modeplein gebruikt dit seizoen voor het eerste het videoanalysesysteem van 360SportsIntelligence. Hiermee kan niet alleen Erwin Zwart zichzelf blijven verbeteren, maar dat geldt ook voor de breedtekorfballer en de jeugd.

“Dit is een systeem waar we heel veel mee kunnen”, vertelt Jan Sjoerd Pool, bestuurslid technische zaken bij LDODK, enthousiast. “De kwaliteit van de trainingen kan een enorme boost krijgen. En niet alleen bij de selectieteams, waar we natuurlijk al jaren veel doen met videoanalyses, maar ook de ploegen uit het breedtekorfbal profiteren.”

Oefeningen met spelpatronen die in de praktijk worden gebracht, kunnen met het analysesysteem direct worden teruggekeken. Bijvoorbeeld om te controleren of het ook zo goed werkt als gedacht. “Natuurlijk haalt iedereen er iets anders uit, op zijn of haar eigen niveau, maar je wordt er altijd beter van. Al is het maar één procent, dan is het dat waard”, stelt Jan Sjoerd.

Frank Maathuis, oprichter van 360SI en vroeger zelf korfballer bij toenmalig hoofdklasser AKC uit Almelo, legt uit hoe een en ander werkt. “Er hangen vier geautomatiseerde camera’s in de sporthal van Kortezwaag. Twee achter de korf en twee aan de zijkant, ter hoogte van de korf. Dat zorgt ervoor dat er geen blinde vlek meer is in de beelden die gebruikt worden voor de analyse. Bovendien  voorkomt het dat je bij het terugkijken gek wordt van het in- en uitzoomen en onnodig geluid.”

Via de beelden is er ook goed zicht op mogelijke tactische én technische verbeterpunten. “Dus je ziet niet alleen of iemand goed loopt, maar ook hoe iemand staat, een bal gooit, vangt of schiet.” En zelfs de fysiotherapeut kan zijn voordeel doen met de beelden, merkt Frank op. “We gebruiken het systeem ook in het hockey, volleybal en honkbal. Daar zien we al dat fysiotherapeuten baat hebben bij het volgen van een speler om te zien hoe het gaat met het herstel na een blessure. Of dat de beelden juist duidelijkheid geven over hoe een kwetsuur is ontstaan. Dat kan voordelen opleveren bij het bepalen van een revalidatietraject.”

Behalve nuttig zijn de beelden ook leuk, aldus Frank. “Iedereen vindt het mooi om zichzelf terug te zien, of je nou topsporter bent of korfbalt voor je plezier. Hoe leuk is het dan om je beste momenten te kunnen delen met familie, vrienden of op school? Kijk mij eens die mooie goal maken; dat is toch prachtig om te kunnen doen?” Video’s kunnen heel makkelijk op social media of via WhatsApp worden gedeeld. “En je maakt ook heel makkelijk een samenvatting van een wedstrijd.”

Jan Sjoerd haakt daarop in. “Alle thuiswedstrijden, of het nou van LDODK 5 of de B4 of de E3 is, kunnen live worden bekeken. Dat is natuurlijk hartstikke leuk voor familie die wat verder weg woont of pakes en beppes die niet in staat zijn naar de sporthal te komen. Zo kunnen ze het toch nog volgen.” En hij is niet bang dat de tribunes er minder goed door bezet raken. “Ik denk juist dat het andersom kan werken, als bindende factor. Mensen krijgen meer gevoel bij een team, raken enthousiast en willen een team dan ook in het echt aan het werk zien.”

Jan Sjoerd denkt ook nog even terug aan de tijd dat hij zelf trainer was. “De smartphone was er nog niet zo lang, maar we hadden al wel een app om beelden terug te kunnen kijken. Nou, dan stond je dus met zestien spelers en speelsters om dat kleine schermpje heen om te kijken hoe dingen anders moesten. Dit nieuwe systeem is zoveel sneller en makkelijker voor iedereen.”

LDODK is de eerste korfbalclub die gebruikmaakt van het systeem. Maathuis is benieuwd wat het gaat opleveren. “Samen met de club willen we het systeem doorontwikkelen.” Zo is er voor sponsoren ook ruimte om op de livestream in beeld te komen. “Misschien blijkt al snel dat we nog meer camera’s nodig hebben of andere software. Hoe dan ook gaan we elkaar helpen met het verbeteren van het korfbal, op alle niveaus.”

Privacy

Waar camera’s van 360SI hangen, wordt via een bordje kenbaar gemaakt dat er opnames plaatsvinden. “We hebben te maken met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming, red.) en daar gaan we zo zorgvuldig mogelijk mee om”, vertelt Frank Maathuis. Pas als de beelden voor commerciële doeleinden worden gebruikt, kan toestemming nodig zijn. Bovendien zijn er geen persoonlijke gegevens gekoppeld aan de beelden van personen. “En bij het filmen van sport is er sprake van een zogenaamd gerechtvaardigd belang en mag het dus.”